13. kolo
20.11.2021 20:45 CET
4 : 3
(2:0)

Reportáž

Dušan Vlahovič (© AFP)

Fiorentina uštědřila Milánu první porážku

Fotbalisté Fiorentiny se stali prvním týmem, který dokázal v letošní sezoně Serie A porazit AC Milán. Svěřenci Vincenza Italiana si postupně vypracovali tříbrankový náskok, ale ani potom se Rossoneri nevzdávali a znovu se dostali do zápasu dvěma góly Zlatana Ibrahimoviće. Stejný počet branek zaznamenal i domácí Dušan Vlahović a právě jeho druhý gól v zápase znamenal rozhodnutí. Fiorentina nakonec zvítězila v krásném utkání divokým výsledkem 4:3.

AC Milán se mohl v případě bodového zisku vyhoupnout do čela tabulky a zároveň využít faktu, že vedoucí Neapol bude hrát s třetím Interem Milán. Zápas před zaplněným publikem stadionu Artemio Franchi však dopadl lépe pro Fiorentinu.

Začátek utkání mohl být pro Rossoneri hodně veselý, ovšem Ibrahimović si nepohlídal ofsajdovou hranici a tím pádem nebyl jeho úspěšný zásah uznán. O deset minut později pak Fiorentina vstřelila první branku a nutno podotknout, že hodně šťastnou. Rumunský brankář Tătărușanu vyrobil obrovskou hrubku, jednoduchý centr neudržel v náruči, Saelemaekers pak nedokázal odstavit protihráče a Alfred Duncan měl snadnou úlohu. Mimochodem Tătărușanu dříve ve Fiorentině působil.

Fiorentina vedla 1:0 a nadále hrozila. Vlahović v zajímavé pozici přestřelil a Bonaventura pálil rovněž nepřesně. AC pak pomalu zesilovalo tlak a velké problémy činil obraně Violy rychlý Rafael Leão. Neujaly se střelecké pokusy Tonaliho ani Kessiého. Ve 42. minutě měl obrovskou příležitost na vyrovnání Ibrahimović, z pravé strany mu přilétl ideální centr, ovšem vytáhlý Švéd zamířil hlavou jen těsně vedle tyče.

Milánu se do poločasu vyrovnat nepodařilo a místo toho přišla v nastavení pohroma. Riccardo Saponara se dostal k odraženému balónu a nádhernou technickou ranou překonal marně se natahujícího Tătărușanua. Gól do šaten přiblížil Fiorentině tři body a AC k první porážce.

Pioliho parta měla pětačtyřicet minut na případné vyrovnání či dokonce obrat v zápase. Nebyla bez šance, koneckonců něco podobného už zvládla v zápase s Hellasem.

AC Milán začal druhý poločas aktivněji a v 50. minutě měl Ibrahimović další velkou šanci. Leão mu dobře sklepl balón a hvězdný útočník střílel vedle. Krátce nato zakončoval sám Leão a také minul cíl. Rossoneri se snažili, ale Fiorentina byla nesmírně efektivní a po hodině hry zvýšila na 3:0. Duncan vyslal pas za obranu, Vlahović obešel Tătărușanua a potvrdil vynikající formu.

Rozhodnuto však nebylo. Jen chvíli po Vlahovićově brance vyrobil hrubku v rozehrávce Bonaventura a Ibrahimović, který ukořistil balón celou situaci potrestal a snížil znovu na rozdíl dvou branek. Zajímavé bylo, že chybující Bonaventura je zase bývalým hráčem Milána. V 67. minutě se AC Milán dostal na dostřel - Theo Hernández našel zpětnou přihrávkou Ibrahimoviće a ten se znovu nemýlil! Fiorentina po další inkasované brance zbystřila a začala pozorněji bránit. Milánští se posléze nemohli dostat k závěrečnému tlaku a pět minut před koncem Fiorentinu uklidnil Dušan Vlahović. Theo Hernández hrubě chyboval, nechal se obrat o balón a Vlahović přízemní střelou zvýšil na 4:2.

To už vypadalo pro Fiorentinu dobře, i když AC se ani poté nevzdávalo. Hlavní arbitr nastavil ještě šest minut a v úplně poslední možné akci upravil výsledek na konečných 3:4 z pohledu Milána Venuti, který si vstřelil vlastní gól. Ibrahimovićova hlavička skončila na brankové konstrukci a od té se balón odrazil do Venutiho. Víc ale Milánští nestihli a poprvé v sezoně padli.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele