22. kolo
26.02.2023 21:30 CET
1 : 2
(1:2)

Reportáž

Mateus Uribe (© AFP)

Porto doma nečekaně podlehlo Gil Vicente a šance na titul se mu vzdaluje

V Portu došlo v rámci 22. kola Ligy Portugal k šokujícímu výsledku. Domácí FC Porto podlehlo čtrnáctému Gil Vicente a vzhledem k sobotní výhře Benficy si výrazně zkomplikovalo své šance na úspěch v letošním ligovém ročníku.

Vývoj utkání byl divoký v podstatě už od první vteřiny. Porto se totiž pokusilo překonat kousek Bragy z minulého kola a skórovalo už po 13 vteřinách od rozehrání. Zakončující Taremi ovšem přebíral míč v ofsajdu a stav zůstal bezbrankový.

Ani brzké varování nezvýšilo obezřetnost defenzivních hráčů hostujícího celku a Porto se nakonec už ve 4. minutě radovalo z regulérního gólu. Taremi na polovině hřiště vyslal do protiútoku Loadera, který mu míč perfektně načasovanou přihrávkou vrátil a íránský útočník otevřel skóre zápasu.

Už v 9. minutě mohl náskok domácích dvougólový. Mário přesnou přihrávkou našel na malém vápně volného zcela volného Pepêho, jehož zakončení se nejspíš objeví v silvestrovském sestřihu. Míč totiž poslal do kotle domácích fanoušků za bránou. Další neproměněnou šanci si na straně domácích připsal v 18. minutě Loader, když napálil břevno.

Dobře vyvíjející se zápas se pro domácí začal komplikovat ve 26. minutě, kdy z protiútoku udeřilo Gil Vicente. Zé Carlos na pravém křídle utekl obráncům a přihrávkou před bránu našel nabíhajícího Frana, který svým 13. gólem v sezóně přeskočil Taremiho v tabulce střelců a srovnal stav utkání.

Ještě výrazněji se zápas Portu zkomplikoval o necelých deset minut později, kdy Mário uviděl od rozhodčího Costy červenou kartu. Třiadvacetiletý bek prvně viděl jen žlutou kartu, ale po kontrole videa se ukázalo, že zabránil gólové příležitosti úmyslným zahráním rukou a rozhodčí svůj verdikt přehodnotil.

Gil Vicente dokázalo šokovaného a oslabeného soupeře zaskočit. Už v 38. minutě po rychlé kombinaci s Fujimotem trefil břevno Murilo. V nastaveném čase úvodního dějství pak Uribe přišlápl ve vlastním pokutovém území Boselliho a hosté kopali penalty. Té se ujal Murilo, a přestože si Costa na míč sáhl, jeho cestě do brány nezabránil.

Na konci prvního poločasu viděl Uribe za skluz na Zé Carlose první žlutou kartu, po penaltovém zákroku byl rozhodčím důrazně varován a šest minut po změně stran se za šlapák na Zé Carlose druhé žluté karty dočkal. Porto tak muselo vyrovnat s pouhými devíti hráči na hřišti.

K vyrovnání mělo velmi blízko v 68. minutě, kdy Eustáquio ve skluzu po centru z pravé strany překonal hostujícího brankáře Venturu, ale gól kvůli ofsajdu nemohl být uznán. Na nic víc se Porto v oslabení nezmohlo a po prohře 1:2 ztrácí na vedoucí Benficu už osm bodů.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele