33. kolo
15.05.2021 19:00 CET
4 : 3
(3:1)

Reportáž

Benfica ovládla přestřelku a připravila Sporting o neporazitelnost

Dvaatřicet zápasů trvající neporazitelnost již jistého mistra je u konce. Sporting v Dérbi de Lisboa nestačil na Benficu a po strhujícím průběhu prohrál na jejím stadiónu 3:4. Hosté prohrávali dokonce o tři góly, ale i přes zlepšený výkon v druhé půli nedokázali z utkání vydolovat alespoň bod.

Nejgólovější ligové derby od roku 1994 začalo opatrnou úvodní desetiminutovkou bez jediné šance. Hned minuta jedenáctá se ale ukázala být gólovou. Pizzi našel v obraně hostů skulinku a vyslal do úniku Seferoviče, který zkušeně přeloboval Adána a skluzující Mendes již nedokázal zabránit míči v cestě do brány.

Sporting, který do derby obdržel v jednom utkání v lize maximálně dva góly, inkasoval po půlhodině hry podruhé. Pizzi, jenž zažíval skvělý poločas, si narazil na hranici pokutového území s Evertonem, který ho patičkou uvolnil v pokutovém území a jednatřicetiletý záložník překonal bezmocného Adána - 2:0.

O pár minut později byla na straně zelenobílých ještě horší nálada. Pizzi se postavil k exekuci rohového kopu a poslal jej přímo na hlavu Veríssima, který se v dobré pozici nemýlil a Benfica vedla už v prvním poločase o tři góly.

Sporting nastoupil do zápasu v obměněné sestavě a Rubén Amorim nechal odpočinout hned několik opor. Mladíkům v sestavě čerstvého mistra tak trvalo celý první poločas, než se pořádně sehráli. V jeho závěru přihrál Nunes míč na hranici pokutového území Gonçalvesovi, který si míč potáhl do středu a technickou střelou poslal gól do šatny - 3:1.

Ten ale s rozjetou Benficou příliš nezamával a Jesusovi svěřenci chvíli po změně stran opět udeřili. Nunes totiž v pokutovém území nešťastně podrazil Grimalda a sudí Martins nařídil pokutový kop. K jeho exekuci se postavil Haris Seferović a přesnou střelou přidal svůj dvacátý ligový gól v letošní sezóně. Dostal se tak o gól na čelo tabulky střelců, o které bojuje s Gonçalvesem ze Sportingu.

Hosté a zejména odhodlaný Gonçalves se však i přes třígólovou propast nevzdávali. Hned po inkasované brance se ke střele z dálky odhodlal právě dvaadvacetiletý záložník, ale jeho prudký pokus pouze orazítkoval tyč.

V 62. minutě prvně v nebezpečné pozici po Mendesově centru hlavičkoval Paulinho, ale jeho zakončení chyběla razance a brankář Leite si s ním poradil. Hned vzápětí však přišel z druhé strany přetažený centr Gonçalvese, který Paulinho vrátil do ohně, kde se nejlépe zorientoval Nuno Santos a střelou z voleje snížil na rozdíl dvou branek.

I přes to, že Sporting má již jistotu mistrovského titulu a Benfica s největší pravděpodobností neopustí třetí místo, oba týmy nechávaly v derby absolutní maximum. V 64. minutě se Adána pokusil přelobovat také Everton, ale španělský brankář si na toto zakončení už dal pozor.

Na druhé straně pak necelou čtvrthodinu před koncem základní devadesátiminutovky Veríssimo srazil v pokutovém území Gonçalvese a rozhodčí Martins nařídil druhou přísnou penaltu v zápase. K její exekuci se postavil sám faulovaný, poslal míč do protipohybu Leiteho a snížil ztrátu Sportingu na pouhý jeden gól. Zároveň se Gonçalves vrátil k Seferovičovi na čelo tabulky střelců.

Srovnat stav utkání, osamostatnit se jako nejlepší ligový střelec a ještě zaznamenat hattrick v derby. To vše mohl Gonçalves zvládnout hned dvě minuty po proměněné penaltě, ale jeho střela zevnitř pokutového území po zpětné přihrávce Mendese jen lízla tyč.

V poslední minutě nastaveného času mohla Benfica definitivně potvrdit své vítězství, když po protiútoku střílel do prázdné brány Rafa Silva, ale Adán se vytáhl s vynikajícím zákrokem. Benfica tak porazila Sporting 4:3 a uštědřila svému rivalovi v předposledním kole jeho první porážku v sezóně.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele