30. kolo
05.07.2020 22:30 CET
5 : 0
(1:0)

Reportáž

Porto se nemazalo s Belenensesem a upevnilo si vedení v tabulce

Porto sice po poločase vedlo jen o jednu branku, nicméně v poslední třetině zápasu proti Belenensesu výrazně navýšilo obrátky, přidalo na své konto další čtyři a upevnilo si s přehledem svou vedoucí příčku v tabulce. Utkání nabídlo hned pět různých střelců, a to Tiquinha Soarese, Moussu Maregu, Alexe Tellese, Fábia Vieiru a Luise Díaze.

Domácí potřebovali zareagovat na sobotní vítězství Benficy, aby znovu na prvním místě odskočili na pohotový bodový rozdíl, a bez větších obtíží svůj úkol splnili. K tomu, aby s definitivou mohli oslavit mistrovský titul, jim stačí ve zbývajících čtyřech kolech dvakrát zvítězit. A nemusejí se pak vůbec ohlížet na výsledky svého lisabonského rivala.

Hosté naopak potvrdili, že po koronavirové přestávce nejsou v nejlepším rozpoložení, a čeká je zřejmě ještě strastiplná cesta za pojištěním ligové záchrany. Aktuálně disponují na sestupovou sedmnáctou příčku vachrlatým čtyřbodovým náskokem. Vysoká porážka na Estádio do Dragao po ně byla už celkově třetí po dlouhé pauze způsobené epidemií.

Chvilku trvalo, než se favorit tohoto měření sil zahřál do optimální teploty. A zprvu byl nebezpečnější jeho soupeř. Skórovat se snažil například Edi Semedo už ve 13. minutě, když nikým nehlídaný z šestnáctky hlavičkoval, ovšem portskou bránu o kousek minul. André Santos již napřímo ohrozil domácího gólmana Marchesína, ten si ale dokázal poradit.

Až po půlhodině hry se ozvali více taktéž svěřenci kouče Sérgia Conceicaa a hned ukázali, jak se proměňují gólové šance. Otávio z pravé strany poslal dlouhý pas do pokutového území, tam měl nestrážený Tiquinho Soares dostatek času a prostoru na to, aby svou hlavou zamířil ke vzdálenější tyčce, a umístil míč přesně tam, kam chtěl a kam hlavně potřeboval.

Ve 35. minutě mohl náskok navýšit Uribe, jenže jeho vstřelené brance předcházela jeho vlastní hra rukou, a tak jí po konzultaci s VAR, který tenhle prohřešek poodhalil, sudí Rui Oliveira nemohl jednoduše uznat. Ve 39. minutě ještě mohlo Porto zaúřadovat zásluhou Sérgia Oliveiry, jenž vypálil tvrdě po zemi, jenže balón nakonec skončil těsně mimo.

V 57. minutě se průběžný stav měnil znovu. Corona poslal ve správný moment přihrávku dopředu na Maregu, a protože zmatená hostující defenzíva si ho dobře nehlídala a spíše se soustředila na to, aby ho vystavila do ofsajdu, mohl reprezentant Mali prostřelit brankáře Koffiho. A v 74. minutě následně bylo pro Belenenses ještě daleko, daleko hůře.

Ve vápně si totiž počínal bránící Phete nedovoleně vůči pronikajícímu Díazovi, nařízena byla penalta, a tu proměnil hravě Alex Telles. V 82. minutě inkasoval tým kolem kouče Petita počtvrté, neboť Fábio Vieira ukázal, že rozehrávání přímých kopů mu jde parádně. Pátý přesný zásah Porta zaznamenal po brejku Díaz, jehož pumelice zaplula pod břevno.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele