20. kolo
23.02.2014 20:15 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

FC Porto - Estoril Praia 0:1

Už o tom nemůže být pochyb - co, se momentálně děje v Portu, nelze nazvat jinak než plnohodnotnou krizí. Obhájce titulu dnes díky Evandrově penaltě prohrál doma s Estorilem Praia (poprvé z 22 pokusů), zaznamenal tak první ligovou prohru na Dragau od sezony 2008/09, a pokud Benfica zítra doma porazí Guimaraes, bude ztrácet na čelo už sedm bodů.

Estoril nejsou žádní "nazdárci", po loňské skvělé sezoně se jim letos daří snad ještě lépe a drží se na čtvrté příčce, ale nic naplat, tohle je prostě ostuda - zvláště poté, co Porto na vlastním hřišti nedokázalo ve čtvrtek v Evropské lize porazit Frankfurt. Utkání přitom vypadalo jako letošní portská klasika - favorit tlačil, užíval si vyššího držení míče, ale v útočné fázi byl zoufale neefektivní a vypadalo, že vlastně ani nemá jasný plán. Místo jakéhokoliv důvtipu či momentu překvapení se Porto spoléhalo na formulku "dejte míč Quaresmovi a on už něco vymyslí", případně na rozhazování míčů na křídla, odkud následně létala do vápna kvanta centrů bez většího užitku.

Vzhledem k tomu, jak výrazný kvalitativní rozdíl se mezi oběma celky rozprostírá, je podobné taktické amatérství jen stěží omluvitelné. Čtyři ligové porážky z 20 duelů je v porovnání s Portem posledních několika sezon hrozivě vysoké číslo. Domácí přitom měli šance ke skórování, ale ani Varelovi (41'), ani Quaresmovi s Herrerou (54') se zakončit nepodařilo; gólman Vágner držel pevně.

Bylo by však nefér vše svalovat pouze na špatnou hru Porta - Estoril podal výborně organizovaný výkon, 76 minut pečlivě bránil, nedovoloval soupeři zužitkovat převahu, a poté mu sám zasadil smrtící ránu. Mangala stáhl ve vápně unikajícího Evandra, za což si vysloužil červenou kartu, a nařízenou penaltu následně s ledovým klidem proměnil sám postižený. Porto bylo na lopatkách.

V závěru utkání rozzuřený dav domácích fanoušků dával hlasitě najevo své znepokojení, a největší zloba se pochopitelně snesla na hlavu trápícího se kouče Paula Fonseky. Ten koneckonců po závěrečném hvizdu přiznal, že situace tradičního giganta je vážná a že si hned začátkem týdne promluví s prezidentem. Půjde Porto do dalšího ligového duelu už pod novým koučem?

Autor: Dominik Zezula / portugoal.net

Komentáře (2)

Přidat komentář
Hiko

Ta bilance Estorilu zvenku je fantastická! 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele