10. kolo
26.11.2012 21:15 CET
2 : 2
(2:0)

Reportáž

Moreirense FC - Sporting CP 2:2

Sporting nevyhrál ani tentokrát, dnes si však za bod vybojovaný na hřišti Moreirense rozhodně nemůže stěžovat. Domácí totiž v utkání vedli už 2:0, a nebýt produktivní dvouminutové pasáže ve druhé půli, vyjde lisabonský velkoklub naprázdno úplně...

Moreirense to nedalo ani přílišnou práci, aby do poločasu dokonale zdeptalo soupeře brankami Pabla Oliveiry a Nabila Ghilase; obě trefy navíc přišly těsně před pauzou, což rozhodně nebylo pro psychiku Vercauterenových mužů zrovna ideální. Nakonec tak může Sporting za vybojovaný bod děkovat dvěma obráncům - góly si připsali Xandao a debutově i mladičký Eric Dier.

Těsně po Vercauterenově dosazení bylo sice na zelenobílých patrné určité herní zlepšení, ale na výsledcích se to zatím příliš neprojevuje a odchod Sportingu z evropské scény byl mnohem spíše ponižující než důstojný. Pískat si však před utkáním nemohlo ani Moreirense; tým Jorge Casquilhy totiž prohrál tři zápasy v řadě. Na druhou stranu je třeba podotknout, že jediné vzájemné utkání obou soupeřů před měsícem v domácím poháru skončilo výhrou právě Moreirense, které postoupilo díky trefě v nastaveném čase.

Tehdy se dvakrát trefil Pablo Oliveira, a dnes měl v tomto trendu pokračovat; ze začátku to tak však nevypadalo, jelikož úvod utkání ovládl Sporting. Problémy v domácí defenzivě způsoboval zejména agilní André Carrillo, který se na pravé straně dobře doplňoval s Dierem.

Po krátkém entrée si Moreirense zvyklo na tempo hry a postupně převzalo otěže zápasu do vlastních rukou. Prvním hmatatelným rizikem byla střela Filipa Goncalvese z 15. minuty, která mířila jen těsně vedle Patríciovy brány; to však byl teprve začátek, neboť domácí byli po zbytek poločasu lepším týmem.

Když tedy ve 40. minutě opět zaúřadoval starý známý Oliveira, nebylo to žádné překvapení, spíše logické vyústění obrazu hry. Domácí útočník ideálně využil strnulosti a špatného odhadu Xandaa, který jej nechal prohnat se do zakončení, na bližší tyči zpracoval Paulinhovy přihrávku zprava a podstřelil Patrícia - 1:0.

Sporting následně přišel o zraněného Schaarse, ale to ještě nemělo být to nejhorší: závěr poločasu se totiž proměnil v totální noční můru poté, co domácí ještě stihli vstřelit druhý gól. Opět u toho byl Paulinho s chytrou přihrávkou; tentokrát si stříleným centrem vybral Oliveirova kolegu Nabila Ghilase, který zkušeně skóroval už pošesté v sezoně - 2:0.

Jestliže první půli začali lépe hosté, po pauze se karty obrátily a na koni bylo logicky Moreirense. Zranění a nucené střídání Viníciuse však domácí trochu otupilo, a Sporting - přesně v opačném gardu, než jaký byl k vidění po prvních 45 minut - hrozil více a více. Netrvalo dlouho, a Vercauterenova squadra se dočkala kontaktního gólu - Xandao, který zaspal u obou branek do sítě svého týmu, umazal část svých restů, když vystoupal nejvýše na rohový kop a zakroutil svoji hlavičku do vinglu - 2:1.

To dalo lisabonským potřebnou sebedůvěru, a než se domácí vůbec oklepali, bylo vyrovnáno. Netrvalo ani dvě minuty, a talentovaný Dier si připsal svůj první seniorský gól - byla to tvrdá střela na bližší tyč, kterou si sice gólman Ricardo Ribeiro za rámeček nedá, ale je třeba říct, že šlo o překvapivě zkušenou a těžce chytatelnou ránu - 2:2.

Favorizovaný Sporting se tak pochopitelně začal hnát za vítězstvím a měl i dvě vynikající šance; nejprve Carilla z blízké vzdálenosti vychytal pozorný Ribeiro, následně pak střídající Valentín Viola orazítkoval tyč. Hosté zůstávali v tlaku, ale domácím se na druhou stranu otevírala zajímavá příležitost k nebezpečným brejkům.

Smolařem dne je jistě Carrillo, který ještě v závěru tváří v tvář Ribeirovi zklamal a odmítl jasný vítězný gól; na druhé straně se ve 4. minutě nastavení blízko dostal Fábio Espinho, kterému k úspěšné hlavičce po fantastickém pasu chyběly centimetry. Oba sokové se tak rozešli remízou, která se nakonec ukázala jako zasloužená.

Autor: Dominik Zezula / portugoal.net

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
freakmarena19

1:2 or 1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele