29. kolo
11.05.2013 21:30 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Žolík Kelvin v derby ukořistil pro Porto fatální bod náskoku

Jorge Jesus má za sebou další nezvládnutý velezápas v rámci domácí soutěže, další frustrující okamžik. Tentokrát se jeho Benfica sesypala až ve druhé minutě nastavení, když Kelvin s Liédsonem protrhli dlouhodobou neschopnost obou týmů vytvořit si pořádné šance. Proto také úvodní dvě branky nijak nenadchly. Dragões nyní do závěrečného kola kráčí s náskokem jednoho bodu v čele, finišují však proti těžšímu soupeři a na cizím hřišti.

Loni nás O Clássico zvládlo během úvodních 17 minut potěšit hned čtyřmi brankami, tentokrát dostal přednost klidnější start. Tedy - jen co se skóre a tvorby gólových příležitostí týče. Jinak se jednalo o živelný vstup do očekávaného duelu, zejména z domácí strany. Během pár okamžiků ostatně nechali obránci Benfiky hned dvakrát trestuhodně nehlídaného Jacksona, jenž bohudík pro ně nedosáhl na Danilovu výzvu, respektive dokonale nezkrotil dalekonosný pas od Otamendiho.

Góly začaly padat krátce po uplynutí zahajovací čtvrthodinky. Ten první datujeme do 19. minuty, i navzdory velkým protestům proti domnělému ofsajdu. Lima každopádně odkloněnou Garayovu střelu pohodlně dorážel z naprosto regulérního postavení, takže sudí Proença nebyl v tu chvíli pranýřován zcela oprávněně. A Porto koneckonců nemuselo být rozhněvané příliš dlouho; hned vzápětí se štěstím srovnalo, když do Sandrova centru z levé strany nepatrně, leč osudově sáhl Maxi Pereira a Artur se pro balon k bližší tyči již natáhnout nestihl.

Po takovém chvilkovém "vybláznění" se derby dostalo do opatrné fáze, kterou symbolizovala oboustranná neschopnost penetrovat zadní linii toho druhého. Moutinho sice brzy přinutil Artura ke skvostnému zákroku proti slušné pumelici, do přestávky se ovšem dohrávalo pod mírnou taktovkou Porta a bez dalších šancí.

Druhé dějství zahájila ještě větší převaha Dragões, u nichž ale nadále byla přítomna neschopnost konkrétně ohrozit Artura. Ten se akorát s úspěchem natahoval pro nebezpečný centr Varely, jinak nic. Postupem času se navíc kolbiště na Dragãu stávalo až nezdravě nervózním a nahecovaným prostředím, kdy se v prvním řadě brousilo a ochotně padalo, takže sudí musel neustále foukat do píšťalky a nepříjemně kouskovat hru.

Z jedné standardky pak tedy pouze Cardozo při zemi řádně protáhl brankáře Héltona, jinak se žádné zaznamenání hodné události nekonaly. Výjimku opět tvořila až 85. minuta, když byl Jamesovi prominut menší ofsajd, takže se bok levé Arturovy tyče třásl zcela legitimně. A rovněž druhá minuta nastavení, na jejímž počátku Jorge Jesus rezignovaně padl na kolena a Vítor Pereira oběhl oslavné kolečko.

Domácímu křídelníku Kelvinovi, hráči na pomezí áčka a béčka, totiž zrovna po Liédsonově prostrčení parádně sedla křižná rána - a Porto šlo v samotném závěru do vedení, které už zkrátka nemohlo pustit z rukou.

Ačkoliv se ve zbytku derby na Dragãu oslavovalo, jako by draci regulérně urvali titul a Benfica ho definitivně ztratila, je třeba připomenout, že stále není rozhodnuto. Vždyť Porto za týden cestuje na půdu dnes již jistého účastníka příštího ročníku Ligy mistrů, Paçosu Ferreira.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

nevíte někde jestli to nedávaj někde v TV pls ???

Reagovat
smazaný uživatel

To bude řežba a tipuju, že titul si zajistí Porto

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
Bayernista18

Mám vsazenej dlouhodobej tiket na tituly, mám tam jen Plzeň za 2,7, Ajax už mi vyšel za 2,2 a zbejvá Porto za 1,7, tak tenhle zápas musej vyhrát! Tip: 2 : 1.

Reagovat
Ebola SVK

Reagovat
zekq

Benfica si to uhlida na Porto pak jeste ceka Pacos tip 0:1 Cardozo

Reagovat
Hiko

zopakujme výsledek ze 14. kola

2:2

Reagovat
Tomtaf

4:2

Reagovat
smazaný uživatel

benfica treble

Reagovat
smazaný uživatel

Portooooo yeeees

Reagovat
smazaný uživatel

Když ho tam Kelvin poslal, zbudil jsem celej barák paráda, ale ještě to není hotový, Pacos bude venku těžkej.

Reagovat
REPLIKATOR

Ten Kelvin je neskutečně šťastný hráč. Koukám, že za poslední měsíce si zahrál jenom 15 minut proti Braze a stihl rozhodnout dvěma góly a pak až dnes posledních 12 minut a zase rozhodl o výhře a pravděpodobně i o titulu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele