24. kolo
14.02.2021 17:30 CET
4 : 2
(3:0)

Reportáž

Aubameyangův hattrick zařídil Arsenalu divokou výhru nad Leedsem

Střetnutí Arsenalu s Leedsem nabídlo skutečně atraktivní podívanou, z níž po sérii nepovedených výsledků vzešel vítězně domácí celek ze severního Londýna. Hlavní zásluhu na šestigólové přestřelce nese Pierre-Emerick Aubameyang jakožto autor tří branek, jež Leeds dvěma vlastními zásahy pouze zkorigoval na konečných 4:2, neboť se jednou prosadil i Héctor Bellerín. Arsenal tak svého nedělního soupeře předskočil v tabulce a je desátý.

Vůbec poprvé se v základní sestavě "Kanonýrů" objevila zimní posila z Realu Madrid, Martin Ødegaard. Norský reprezentant se sice gólově neprosadil, ale i tak může být se svým plnohodnotným debutem spokojen, neboť především v první půli přispěl svou schopností kombinovat i napadáním soupeřovy rozehrávky k veskrze kvalitnímu výkonu domácích, což jim vyneslo luxusní poločasové vedení 3:0.

Stejně tak bylo v tomto ohledu důležité postavení kapitána Aubameyanga na hrot útoku namísto Alexandra Lacazetta. Právě gabonský forvard totiž hned po dvanácti minutách otevřel skóre, když po rychlé kombinaci svých spoluhráčů v čele s Granitem Xhakou zasekl míč do středu pole a pohotovou ranou na přední tyč zaskočil brankáře Mesliera, jenž si sice na míč sáhl, ale v cestě za svá záda mu již nezabránil. Hosté sice zareagovali pokusy Raphinhy s Klichem, ovšem první půle patřila jednoznačně Arsenalu.

Jedním z klíčových aktérů večera byl vedle hattrickového hrdiny Aubameyanga také Bukayo Saka, jehož neutuchající aktivita činila defenzivě Leedsu obrovské potíže. Zákrok Coopera sice sudí Atwell po přezkoumání celého incidentu u postranního monitoru přehodnotil na nepenaltový, ale o chvíli později si Saka výhodu pokutového kopu přece jen vysloužil na nešťastníkovi zápasu Meslierovi, který příliš dlouho otálel při rozehrávce s míčem, až jej Saka předskočil a vynutil si na brankáři Leedsu faul, který Aubameyang ze značky pokutového kopu s přehledem potrestal.

Už tak vydařený poločas na samém sklonku ještě podtrhl Héctor Bellerín, jenž po další dobré práci Saky, Ødegaarda a Ceballose tvrdou ranou na přední tyč propálil Mesliera a zařídil svému týmu vedení 3:0, které bezprostředně po změně stran rozmnožili ještě o jeden zásah navíc. Vydařené napadání přineslo Arsenalu opět ovoce, když Emile Smith Rowe ideálně stříleným centrem našel na hranici malého vápna Aubameyangovu hlavu, který tak dokonal svůj vůbec první ligový hattrick v dresu Arsenalu.

S tak brzkým čtyřbrankovým náskokem však "Kanonýři" polevili v koncentraci a dovolili Leedsu vrátit se do hry. Proti povedené Raphinhově střele se ještě vytáhl gólman Leno, avšak o chvíli později už při rohovém kopu soupeře neměl nárok na lapení mimořádně razantní hlavičky Pascala Struijka. Vrásky na čele Mikela Artety pak hosté přidali v 68. minutě, kdy se jim podařilo snížit manko na dvougólový rozdíl, neboť Robertsův přízemní centr uklidil s přehledem pod břevno Hélder Costa.

Závěrečná čtvrthodina tak přinesla nečekaně dramatické rozuzlení, kdy obě strany sahaly po dalších zásazích. Bamfordův pád v pokutovém území však nechal rozhodčí chladnými a Aubameyang se Sakou napálili jen brankové konstrukce. Skóre se tak již nakonec znovu nezměnilo a Arsenal může slavit důležité tři body po třech zápasech bez vítězství.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele