30. kolo
20.06.2020 16:00 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Brighton rozhodl o výhře nad Arsenalem v nastavení

První vítězství Brightonu v tomto kalendářním roce snad ani nemohlo být dramatičtější. Hosté sice na Amex Stadium předvedli o poznání aktivnější výkon než ve středu proti Manchesteru City a povedlo se jim zásluhou Nicolase Pepého i ujmout se vedení, ovšem hned vzápětí o něj znovu přišli, když se prosadil domácí kapitán Lewis Dunk. Kanonýry navíc srazila i ztráta Bernda Lena, což jen přispělo k nejisté defenzivě hostí a brightonští tak v poslední minutě nastavení překvapivý obrat na 2:1 trefou Maupaye.

Arsenal do zápasu vstoupil lépe a málem se ujal brzkého vedení zásluhou Bukaya Saky, jehož povedená křižná rána bohužel pro hosty skončila za přihlížení bezmocného brankáře Ryana jen na břevně. Také další dobré příležitosti Kanonýrů přicházely především díky Sakově šikovnosti, ovšem Alexandre Lacazette ani jeden z výborných centrů mladičkého odchovance Arsenalu nedokázal zužitkovat, anebo ztroskotal na výborném Ryanovi.

Závěr první půle významně ovlivnilo další, již třetí zranění Arsenalu od rozběhnutí soutěže. Smolařem dne se tentokráte po Granitu Xhakovi a Pablu Marím stal Bernd Leno, do nějž při výskoku pro sebrání míče ze vzduchu zbytečně narazil Neil Maupay a německý gólman si při dopadu přivodil pravděpodobně vážné poranění kolene. Když se pak v nastavení neprosadil kvůli výtečnému skluzu stopera Webstera ani Piérre-Emerick Aubameyang do pohledné narážečce s Lacazettem a Lenův náhradník Martínez lapil prudkou ránu Mooye, šlo se v poločase do kabin za bezbrankového stavu.

Také po změně stran byli aktivnější hosté a hned do tří střeleckých příležitostí se dostal kapitán Aubameyang. Dvakrát však Ryan dokázal kvalitně zasáhnout, a když už se forvardovi Kanonýrů povedlo australského gólmana překonat, nebyl jeho zásah uznán kvůli těsnému postavení mimo hru. K raritnímu zákroku byl na druhé straně přinucen i Martínez, jehož z úhlu prověřil Neil Maupay.

Až sedm minut po uplynutí hodiny hry se skóre přece jen změnilo. Na kraji pokutového území Brightonu se po Sakově přistrčení dostal k míči Nicolas Pepé, zasekl si míč na svou silnější levačku a krásnou ranou na zadní tyč nechal Ryana jen marně proplachtit vzduchem. Radost Mikelu Artetovi však vydržela jen krátce, neboť čtvrthodinu před koncem bylo znovu vyrovnáno. Hosté zaspali při bránění nakrátko rozehraného rohu a přízemní centr na přední tyč nakonec zvládl protlačit za brankovou čáru Lewis Dunk.

Herní iniciativu tak museli znovu převzít hráči v červených dresech a dvakrát měl blízko k opětovnému zisku vedení neúnavný Aubameyang, avšak i tyto kritické momenty Ryan spolu se svými obránci zdárně přestáli. A aby toho pro hosty nebylo málo, v páté minutě původně čtyřminutového nastavení dokonce přišli i o očekávaný zisk jednoho bodu. Povedená narážečka Maupaye se střídajícím Websterem nachytala defenzivu soupeře a první jmenovaný s přehledem překonal i vyběhnuvšího Martíneze.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Muza

Tak to je otřesný. Jestli bude Arsenal tohle předvádět dál, tak budou rádi když se udrží v Premier league. Jako vždy bez nazaseni, bojovnosti, rychlé kombinace, pohybu. Jako vždy hra Arsenalu od začátku vypadala jako by vedli 3:0 a hrálo se poslední dvě minuty.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele