34. kolo
07.07.2020 21:15 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Arsenal se rozešel smírně s Leicesterem

Jen stěží uvěřitelná série dvanácti po sobě jdoucích porážek Leicesteru na půdě Arsenalu je u konce. Foxes sice měli namále i tentokráte, když v první půli tahali za kratší konec a mohli být rádi za jednobrankové manko, ovšem po změně stran byli za zlepšený výkon odměněni vyrovnávacím gólem Jamieho Vardyho šest minut před koncem. Arsenal naopak znovu doplatil na neukázněnost, neboť závěrečnou čtvrthodinu s osmiminutovým nastavením musel po vyloučení Nketiaha dohrávat o deseti.

První půle nabídla až nezvykle otevřenou partii s množstvím šancí na obou stranách. Nejdříve si dva slibné pokusy připsali hosté, když brankáře Martíneze nejprve prověřil zpoza šestnáctky Jamie Vardy, a poté především Kelechi Iheanacho, jenž pálil po nakrátko rozehraném rohovém kopu již z větší blízkosti a Martínez musel vytasit výtečný reflexivní zákrok nohou.

Poté se již dostali ke slovu i domácí a hned z první vážné příležitosti udeřili. Výtečnou přímočarou akci nastartoval ve středu pole Dani Ceballos kolmicí na rozběhnutého Bukaya Saku, jenž zamotal nohy Evansovi a naservíroval míč nabíhajícímu Aubameyangovi přímo před odkrytou branku. Průlom skóre hosty zamával, zatímco domácí byli na koni a snadno mohli své vedení navýšit nebýt výtečného Schmeichela. Ten si postupně poradil s několika nebezpečnými střelami Lacazetta, Saky či Bellerína a držel svůj tým stále na dostřel.

Ještě do přestávky však mohlo být navzdory převaze Arsenalu vyrovnáno, neboť aktivní Iheanacho dokázal po dobré práci Vardyho dostat míč do sítě, avšak rozhodčím neunikl jeho předcházející souboj s Kolašinacem, který byl vyhodnocen jako Iheanachův faul a jeho branka tudíž neplatila. Nigerijský forvard posléze mohl srovnat i deset minut po změně stran, když se znovu ocitl tváří v tvář Martínezovi po dalším skvělém pasu Vardyho, ale zakončení z voleje nasměroval pouze do středu branky s připravenou náručí argentinského gólmana. Ani jeho protějšek v brance Leicesteru se nenechal zahanbit a s nepříjemným přímým kopem Davida Luize si bezpečně dokázal poradit.

Na přelomu hodiny hry sáhl Brendan Rodgers ke dvojímu střídání, jímž upravil formaci svého týmu z nepříliš efektivního 3-4-3 na 4-3-3 a Foxes se okamžitě ujali větší iniciativy, zatímco Arsenal se ocitl v útlumu a jen s potížemi se najednou dostával z vlastní poloviny. Vyrovnání měl v tu chvíli na kopačce neúnavný Vardy, který se dokázal v hloubi pokutového území odpoutat od Mustafiho, ale z otočky míč špatně trefil a Martínez tak ani vůbec nemusel zasahovat.

Klid domácím v podobě druhého gólu jednadvacet minut před koncem zdánlivě dodal Lacazette, když usměrnil do odkryté sítě Luizovo hlavičkové přistrčení po rohovém kopu, avšak hráči Leicesteru dokázali zavčasu vyběhnout od vlastní branky a vystavili tak skórujícího francouzského forvarda do ofsajdu. Místo toho následovalo pořádné drama, neboť "Kanonýři" závěrečnou čtvrthodinu museli dohrávat v oslabení.

Eddie Nketiah byl na trávníku sotva pár minut, když ve sprintu za míčem nešetrně trefil nataženou nohou obránce Justina do kolene. Přestože sudí Kavanagh zprvu udělil anglickému útočníkovi jen žlutou kartu, na radu videorozhodčího celý incident ještě přezkoumal u monitoru a změnil své rozhodnutí na kartu červenou. Utkání se poté dle očekávání přelilo takřka permanentně před branku Arsenalu a v 80. minutě měl Leicester znovu vyrovnávací gól na dosah. Znovu u toho byl Vardy, který na hraně ofsajdu obešel Martíneze, ale z úhlu již skákající míč nedokázal usměrnit do prázdné branky.

Šest minut před koncem se už ale anglický útočník Leicesteru přece jen dočkal. Na přízemní centr střídajícího Graye sice Ayoze Pérez nedosáhl, avšak nakonec právě jeho minutí míče znamenalo, že Vardyho následná trefa z bezprostřední blízkosti prošla i kontrolou u videorozhodčího a hosté se tak po dobré minutě nervózního čekání dočkali veledůležitého gólu na 1:1. Pro Vardyho šlo již o desátou trefu do sítě Arsenalu.

Hosté jako by se kýženým zásahem nechali uchlácholit a jejich tlak během dlouhého osmiminutového nastavení výrazně opadl. Utkání tak skončilo dělbou bodů, která příliš nesvědčí ani jednomu ze zúčastněných, neboť tým Brendana Rodgerse spadl na čtvrté místo za Chelsea s pouhým čtyřbodovým náskokem na Manchester United, který má navíc zápas k dobru, a Arsenal pro změnu přišel o možnost dotáhnout se alespoň načas na šestý Wolverhampton.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
Pharrell

2:0

Reagovat
Petr Keš

1:0 snad

Reagovat
Elmas

2:0

Reagovat
Petr Keš

Všiml si někdo že posledních 8 zápasu má Guendouzi fajn vizitku? 3x hrál - 3x prohra

5x nehrál - 5x výhra.

A ještě díky za Artetu že mu remíza nevoní...

Reagovat
PH8

Díky moc!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele