37. kolo
05.05.2019 17:30 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Arsenal neudržel vedení a rozešel se s Brightonem remízou 1:1

Trápení v Premier League se Arsenalu nepodařilo zastavit ani ve zdánlivě snadném domácím duelu s Brightonem. Tým Unaie Emeryho potřeboval k udržení naděje na třetí či čtvrté místo bezpodmínečně zvítězit, k čemuž nakročil hned v úvodu proměněnou penaltou Aubameyanga, jenže v druhé půli srovnal rovněž ze značky pokutového kopu Glenn Murray a favorit navzdory převaze nedokázal utkání strhnout na svou stranu, což jeho šance na ligovou kvalifikaci do Ligy mistrů odsouvá do ryze teoretické roviny.

Severolondýnský klub sice může dosáhnout na aktuální bodový zisk rivala z Tottenhamu, ovšem potřebuje kromě výhry v Burnley porážku Spurs doma proti Evertonu, a navíc na svou stranu strhnout i propastný osmigólový rozdíl ve skóre. Reálně tak budou Gunners vyhlížet spíše čtvrteční semifinálovou odvetu Evropské ligy ve Valencii, kde hodlají uhájit výhru 3:1 z Emirates Stadium, a posléze zvítězit i ve finále, jež zajišťuje účast v příštím ročníku Ligy mistrů.

Hosté do utkání mohli nastoupit uvolněně bez sestupových obav, neboť sobotní prohra Cardiffu jim již s předstihem zařídila vlastní záchranu. Když hned v deváté minutě z přísně nařízené penalty za zákrok Jahanbakshe na Monreala skóroval svůj jubilejní dvacátý ligový gól Piérre-Emerick Aubameyang, zdálo se, že na Emirates Stadium proběhne vše dle papírových předpokladů.

Kanonýři však po slibném nástupu herně uvadli a dovolili Brightonu dostat se zpět do hry. Obzvláště po změně stran měli Seagulls výrazně více ze hry a mohli brzy srovnat zásluhou Sollyho Marche, jehož vychytal Bernd Leno. Německý gólman však vzápětí na přelomu hodiny hry přece jen inkasoval. Špatná přihrávka Mchitarjana nastartovala brejk hostí, na jehož konci Granit Xhaka okatě sáhl po unikajícím Marchovi a sudí Taylor stejně jako v první půli neváhal s odpískáním pokutového kopu. Glenn Murray nabídnutou příležitostí nepohrdl, připsal si dvoustý kariérní gól a srovnal na 1:1.

Bylo tak znovu na Arsenalu, aby přidal na obrátkách a vrátil vedení na svou stranu, jenže ve vůbec největší šanci ukořistit vítězství Aubameyang selhal, když netrefil z voleje branku ani z bezprostřední blízkosti, a domácím posléze neprospělo ani trojí střídání Iwobiho, Guendouziho a Kolašinace. Závěrečný tlak favorita byl již pouze křečovitý a nechybělo mnoho, aby aktivní March strhnul výsledek překvapivě na stranu Brightonu - nebýt špičkového Lenova zákroku a nevyvedené dorážky Grosse, mohl se Arsenal dokonce s domácími fanoušky v této sezoně rozloučit prohrou.

Konečná remíza je však pro Emeryho družinu takřka jako porážka a loučení s poloprázdnými tribunami Emirates Stadium si nemohli plnohodnotně užít ani Petr Čech, Aaron Ramsey a Danny Welbeck, kteří po této sezoně londýnský klub opouštějí.

Autor: Martin Kantor / skysports.com

Komentáře (7)

Přidat komentář
John Obi Mikel

1:2

Reagovat
Pharrell

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
justcall

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

3-1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele