38. kolo
21.05.2017 16:00 CET
3 : 1
(2:0)

Reportáž

Arsenal i v oslabení uhájil výhru, přesto mu Liga mistrů unikla

Ani brzké vyloučení Laurenta Koscielného nezabránilo londýnskému Arsenalu, aby se s letošním ročníkem Premier League rozloučil vítězně. Trefy Bellerína, Sáncheze a Ramseyho sice stačily na povedený triumf nad Evertonem v poměru 3:1, jenže výhry Liverpoolu i Manchesteru City v souběžně hraných zápasech znamenají, že se Arsenal z pátého místa zúčastní v příštím roce pouze Evropské ligy.

První půle nabídla od samého úvodu bláznivou podívanou a domácí fanoušci měli co dělat, aby jim při sledování průběžných výsledků Manchesteru City s Liverpoolem na trávníku nic neuniklo. Arsenalu se povedlo otevřít skóre hned v osmé minutě, kdy po dobré akci Özila po levé straně Danny Welbeck trapně promáchl z bezprostřední blízkosti před odkrytou brankou, avšak míč se jeho s nechtěným přispěním dostal k nohám Héctora Bellerína, jenž přece jenom skóroval.

Výtečný vstup Kanonýrů do utkání však nabral vážnou trhlinu jen šest minut nato. Laurent Koscielny totiž hrubě neodhadl načasování svého zákroku na unikajícího Valenciu a za nešetrný skluz uviděl od rozhodčího Olivera nekompromisní červenou kartu. Francouzský stoper tak navíc bude chybět i v nadcházejícím finále FA Cupu proti Chelsea.

Doposud matní hráči Evertonu se s nenadálou početní výhodou začali více osmělovat, ovšem stále si v defenzivě neodpouštěli nepochopitelné zkraty. Jeden takový přišel krátce před odehranou půlhodinou hry, kdy po zablokované ráně Alexise Sáncheze přestali hosté hrát, snad v domnění, že Danny Welbeck se v tu chvíli nacházel v postavení mimo hru. Hra však pokračovala dále a anglický forvard jednoduchou zpětnou přihrávkou připravil Alexisovi šanci na další střelecký pokus z ještě výhodnější pozice a rázem na ukazateli skóre svítil stav 2:0.

Zbytek úvodní pětačtyřicetiminutovky se vyznačoval tlakem evertonským a zoufalým bráněním domácích na poslední chvíli, které podpořil sérií kvalitních zákroků i Petr Čech. Do kabin se tak odcházelo za dvoubrankového vedení Arsenalu, které však přicházelo vniveč, neboť Manchester City i Liverpool ve svých souběžně hraných zápasech rovněž drželi vedení.

Krátce po změně stran umocnil zmar příznivců Arsenalu Gabriel, jenž si při obranném zákroku smolně poranil koleno a musel v bolestech opustit hřiště na nosítkách. Arséne Wenger se tak rázem musel spolehnout na zkušenosti Pera Mertesackera, který za celou sezonu neodehrál ani minutu. K brazilskému obránci se posléze připojil i Alexis Sánchez, jehož viditelně trápil zadní stehenní sval, a tak jej s vidinou zmíněného finále FA Cupu Arséne Wenger raději neprodleně stáhl výměnou za Alexe Iwobiho.

V sedmapadesáté minutě ještě přitížil domácím Rob Holding, jehož nešikovnou hru rukou ve vlastní šestnáctce potrestal James Oliver odpískáním pokutového kopu, který Romelu Lukaku s přehledem proměnil. Šancí na obou stranách přibývalo i nadále, avšak Özil, Iwobi, Welbeck i Lukaku v dobrých pozicích selhali a trefu Ennera Valencii rozhodčí neposvětil kvůli okatému faulu ekvádorského útočníka.

Místo závěrečného tlaku hostí sahal Arsenal po pojištění těsného náskoku, což se nakonec také povedlo. Znovu byl u zrodu gólové akce aktivní Özil, jenž po individuálním průniku po levé straně vybídl k zakončení Aarona Ramseyho a velšský záložník skvostnou ranou do horního růžku vstřelil svůj vůbec první ligový gól. Kanonýři tedy dovedli utkání do vítězného konce, avšak vzhledem k nepříznivým výsledkům konkurence zůstávají na páté příčce a poprvé za éry Arséna Wengera se do nadcházejícího ročníku Ligy mistrů nepodívají.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

Prohra Arsenalu a Wanker OUT please

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele