14. kolo
28.11.2015 16:00 CET
2 : 3
(1:1)

Reportáž

Aston Villa - Watford FC 2:3

Aston Villa se vzedmula k možná nejlepšímu výkonu sezóny, svého soupeře přehrála na míči, dokázala ho i zamknout před vápnem a střeleckou potencí vysloveně trhala předchozí statistiky. O to větší problém tak může být, že si přesto všechny body odváží pasivnější Watford, který však možná ztratil svou jasnou jedničku mezi tyčemi.

Všechny experty chtěl už po necelých deseti minutách umlčet Ayew, který dostal parádní kolmici za obranu od Richardse, následně však vyběhl z dobrého úhlu a přízemní ranou z pár kroků Gomese překonat nedokázal. I samotné zakončení ale působí u Villans pozitivním dojmem, to se také vzápětí odrazilo na sérii rohů a neobvyklým tlakem u šestnáctky jejich soupeře.

O to více tak musela mrzet první zajímavější akce hostů. Ighalo se v tísni dostal ke střele z hloubi vápna a Guzan pravděpodobně ani netušil, jak jeho pokus vyrazil, po míči ale byli dychtivější útočníci a k odraženému balónu se za vápnem dostal Watson, jeho prudký pokus z voleje pak Clark srazil pouze k volnému Ighalovi, a ten už neměl problém otevřít skóre.

Domácí mohli odpovědět téměř okamžitě, Ayew využil svého důrazu a před malým vápnem zakončoval v pádu a bezbranný Gomes si mohl oddechnout, že se balón jen otřel o jeho tyč. Byl to tak opět Guzan, kdo se musel stavět tváří v tvář soupeři, tentokrát na něj Capoue nevyzrál, když si domácí brankář včas vyběhl a téměř vymazal volný prostor pro let míče do branky. Viníkem byl přitom Sánchez, který předvedl další chybu jen o chvíli později, to už ale dalšímu průniku dokázal zabránit sám a hrubku tak napravit.

Pouze individuální chyby při rozehrávce ovšem dávali hostům šance na pojištění, Villans se proti všem zvyklostem snažili přebývat na polovině soupeře, v Birminghamu nevyzkoušené útočné manýry nicméně končili dříve, než měly. Chvíli po půlhodině hry tak vzal tíhu celé akce na sebe Sinclair, který si naběhl do střelecké pozice a zpoza vápna přes Cathcarta pořádně protáhl Gomese. Ani on by nestačil na pokus Clarka, jen kdyby měl k míči po tečovaném rohovém kopu o pár centimetrů blíže, takhle ve skluzu do odkryté části balón nenasměroval.

To už si ale i nestranný divák musel žádat pro nemastný Watford trest, který skutečně přišel pět minut před koncem po faulu Watsona na Huttona, jenž si po celou dobu pro podobné situace vyloženě chodil. Veretout pak z přímého kopu přesně našel Micaha Richardse, jehož hlavička neměla chybu a Gomes tak mohl jen nevěřícně koukat na pomezního, který zřejmě měl praporek zvednout, to ovšem nijak nemohlo pokazit radost úspěšného střelce, z jehož emocí se dal spíše vyčíst zisk cenné trofeje než pouhé srovnání s nováčkem ligy.

Své přitom muselo sehrát i zadostiučinění, Garde totiž mohl být prvně spokojen s odezvou svých svěřenců na taktické pokyny, když si v prvním dějství připsali na své poměry až neuvěřitelné 68% držení míče a z nich plynoucích pět pokusů mezi tři tyče (za předešlých šestadvacet ligových poločasů si připsali jen sedmkrát více).

Druhý poločas se od počátku nesl v podobném duchu, ač se Watford snažil při rychlých kontrech kousat, defenzíva domácích byla neprostupná. Veškeré tempo a až překvapivě atraktivní fotbal ovšem zastavila děsivá srážka Cathcarta s vlastním brankářem. Ten od svého obránce dostal uspávající ránu nohou do hlavy, ze hřiště byl tak odnesen při potlesku zafixován a s nutným použitím kyslíkové masky.

Nepříjemnou zprávu jim ale bleskově zpříjemnil Alan Hutton, který se snažil Deeneyho přihrávku do vápna pro Ighala zneškodnit tak smolně, že Guzan na balón mířící přesně k tyči nemohl dosánhout. Nešťastnému obránci tak chybí jediný vlastní gól, aby vyrovnal skotský rekord v Premier League, který stanovil Colin Hendry. O vyrovnání se mohl zasloužit nejhorší hráč v domácím dresu, Carles Sanchéz, s pomocí Watsona ale po rohovém kopu těsně minul.

Bitva, která s každou minutou nabírala na emocích a sudí měl čím dál větší potíže udržet hráče na uzdě, přitom měla ještě přinést několik důležitých momentů. Pět minut před koncem řádné hrací doby zmrazil stadion Troy Deeney, který za pečlivého dozoru dvou stojících obránců jediný vyskočil a hravě tak hlavičkou pojistil vedení. Smolařem byl přitom opět Hutton, který v rychlém sledu dvakrát nezaviněně daroval míč soupeři těsně před vápnem a dovolil tak celé akci úspěšný konec.

K oživení naděje ještě zavelel Jordan Ayew, který v 90. minutě využil přihrávky Richardsona a z hranice vápna nedal střídajícímu brankáři možnost vytěsnit jeho přesnou trefu k tyči. Čtvrtý rozhodčí vzápětí ukázal dalších deset minut boje a fanoušci své koně hnali do útoku. Jediným, kdo se v nastavení mezi domácími vyznamenal, byl ovšem Guzan. Jeho další dva parádní zákroky, kterými vytahoval střely těsně vedle tyčí, už ale Villu zachránit nemohly.

Autor: Josef Gvoždiak / bbc.com

Komentáře (8)

Přidat komentář
Infernoqt

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1 1

Doufám ve výhru domácích! Sršni sestup !

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

Jasná 2! 0:4

Reagovat
Kuba94

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

Aston Villa by dnes už mohla konečne vyhrať

https://facebook.com/Betwithstrategy/

Reagovat
smazaný uživatel

Bože

Reagovat
Setwo

za čo dostal Deeney kartu?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele