5. kolo
21.09.2014 17:00 CET
2 : 3
(1:1)

Reportáž

Everton FC - Crystal Palace 2:3

Everton pokračuje v "moyesovsky" pomalém startu do nového ročníku, když tentokrát na domácí půdě překvapivě nestačil na Warnockovo Crystal Palace. Everton dnes ze všeho nejvíce doplatil na nekoncentraci v určitých situacích, kterou Eagles zvládali trestat se smrtící efektivitou...

Karamelky přitom odstartovaly velmi svěže. Atsu již v osmé minutě vedl pěknou individuální akci až ke kličce gólmanovi a střele do boční sítě, přičemž neskutečně pasivní Crystal Palace také velmi brzy kapitulovalo. Ještě v úvodní desetiminutovce stihl Ossie mimořádně citlivě prostrčit míč mezi nohama svého strážce, čímž vysunul do veskrze sólového úniku Lukakua, a ten si již tváří v tvář Speronimu věděl rady.

Everton v úvodních pasážích skutečně působil velmi jistě v kramflecích, Crystal Palace v podstatě ani nepouštěl k balonu a takovou ideální vlajkovou lodí jeho hry byla přímočará, nádherně zkonstruovaná akce z 27. minuty. Tehdy Atsu výborně načasoval náběh na hranici šestnáctky, Barry ho svou prvotřídní levačkou krásně našel, Osman z druhé vlny doplnil a pouze Speroniho skok na pravou stranu znemožnil příhodnou tečku za tím vším...

... a ta by Toffees vážně přišla k duhu. Uběhlo totiž jen pár sekund a doslova jako blesk z čistého nebe se dostavil komunikační šum na trase Stones-Howard, který stál u zrodu celého nečekaného kolapsu doposavad sebevědomého Evertonu. Mile Jedinak si totiž z nadcházející povinnosti proměnit pokutový kop nedělal velkou hlavu a suverénně zacílil do levé šibenice evertonské branky - 30. minuta, 1:1.

Karamelky se okamžitě staly poněkud frustrovanými a vše se začalo pod taktovkou Bolasieho přetáčet naruby. Agilní křídelník Crystal Palace nejprve dal vzniknout situaci, na jejímž konci se hosté hromadně dožadovali další penalty po Jagielkově bloku, a posléze díky Atsuově hloupé ztrátě a soupeřově záludné teči divže neslavil gól. Jeho nevyzpytatelný projektil nakonec sice překonal zkoprnělého Howarda, poté ovšem akorát otřásl břevnem.

Do druhého poločasu Everton nevstoupil tak špatně a Stones okamžitě překvapil přímočarým průnikem i následnou kolmicí pro Eto’a, aby kamerunský ostrostřelec hrozivě selhal v koncovce. Místo toho to tedy byli Eagles, kdo se ujal vedení; a opět byla pod jejich gólem podepsána jistá nerozhodnost Tima Howarda. Ten pro změnu špatně odhadl centrovaný míč Martina Kellyho, a aniž by byl jakkoliv faulován, prohrál vzdušný souboj se skórujícím Fraizerem Campbellem - 1:2.

Ani tím to ale celé nekončilo. Evertonským fanouškům bylo velmi záhy ještě hůře, když po famózním Atsuově sólu i pasu zakončoval Lukaku pouze do dobře postaveného Martina Kellyho. A dílo zkázy bylo víceméně dokonáno v 70. minutě, když se tentokrát Osman nechal lacině připravit o míč v nebezpečných prostorách, a Bolasie po jednoduché předávce Puncheona zkušeně prostřelil padajícího Howarda.

Teprve poté (a jak se ukázalo pozdě) začali domácí tlačit. Scott Dann musel vyhlavičkovávat jeden Lukakuův projektil, aby se o nadcházející Osmanův postaral pro změnu sám brankář Speroni. Everton tím pádem zpátky do zápasu vrátila až Bainesova penalta po jasném Dannově podražení Jamese McCarthyho.

Honba za vyrovnáním v podání EFC byla posléze relativně cílevědomého ražení. Jagielka se v jednu chvíli pořádně ukvapil v zakončení; a pouze sám na sebe se vzápětí mohl vztekat také Lukaku, když ideálně nezkrotil svou ránu z voleje po jednom z více solidně vypadajících, rychle vedených útoků po levé straně. V tu chvíli už Eagles doopravdy jen křečovitě odolávali a již poněkolikáté si mohli oddychnout ve třetí minutě nastavení, jakmile Speroniho prověřil dokonce jeho vlastní spoluhráč.

To už ale bylo ze strany Evertonu definitivně vše, vyrovnávací branka mu zkrátka souzena nebyla, a mohlo být přitom ještě hůř, kdyby Guedioura svůj heroický sprint završil přesnější koncovkou. To však nakonec Crystal Palace příliš mrzet nemuselo; po Tottenhamu dnes na vlastním hřišti senzačně padl i další celek s ambicemi na nejvyšší příčky.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (7)

Přidat komentář
Infernoqt

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

4-3

Reagovat
Lahvac-CZ

2:0

Reagovat
Krony

4:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele