27. kolo
01.03.2015 15:05 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Arsenal nepřipustil další zaváhání a porazil Everton 2:0

Odpolední utkání na Emirates Stadium sice nenabídlo nikterak atraktivní podívanou, přesto však mohou domácí příznivci Arsenalu odcházet domů spokojení. Jejich oblíbenci totiž díky brankám Oliviera Girouda a Tomáše Rosického zvítězili nad Evertonem 2:0 a posunuli se zpět na třetí místo v ligové tabulce.

Everton se v úvodu utkání trpělivě staral o udávání tempa, čímž Arsenalu zamezil v brzkém tlaku a možném skórování. Po čtvrthodině hry tak statistika držení míče hovořila o celých sedmdesáti procentech ve prospěch hostí. Zároveň však stačil jednoduchý nákop dopředu k tomu, aby novou posilu Gunners Gabriela vyvedl z míry, a Romelu Lukaku se zničehonic řítil sám na Davida Ospinu. Kolumbijský brankář však dokázal rychle vyběhnout a zavčasu zneškodnit nastalou situaci.

Na první velkou šanci domácích jsme si tak museli počkat až do sedmadvacáté minuty, kdy Alexisův centr spadl přímo na hlavu nabíhajícího Girouda. Zakončení francouzského útočníka ovšem skončilo těsně vedle Howardovy pravé tyče. Arsenal od té chvíle ožil, ale jeho finální fáze zůstávala nepřesná. Slibně vypadala kombinační akce po pravé straně, kterou zakončoval Bellerín, jenže svou slabší nohou trefil míč pouze do Phila Jagielky.

Evertonští se v tu chvíli zaměřili na hustou obranu s příležitostnými protiútoky a málem jim tato taktika vyšla skrze únik Lukakua. Na poslední chvíli však, tentokrát úspěšně, zasáhl Gabriel. A hned pár minut nato se ukázalo, jak byl Brazilcův skluz důležitý. U Özilova rohového kopu se totiž v pokutovém území dokázal uvolnit Olivier Giroud a z voleje svou slabší pravačkou usměrnil míč za zkoprnělého Howarda - 1:0. V závěru první půle pak ještě pokoušel štěstí ranou zdálky Cazorla, ale na Howarda si nepřišel, a tak se odcházelo do šaten za jednobrankového vedení domácích.

Po změně stran se hosté znovu od počátku ujali herní iniciativy a vybojovali hned pětici standardních situací, které obrana Arsenalu odvracela s vypětím všech sil. Na druhé straně ukázal Olivier Giroud svou sílu v osobních soubojích, když po centru Oxlade-Chamberlaina ustál atak Jagielky a prudce bez váhání pálil. Jeho střela zasáhla ležícího Jagielku do ruky, ovšem rozhodčí Marriner tento incident buď neviděl, nebo posoudil jako nezaviněný.

O další vzruch se postaral kapitán Arsenalu Santi Cazorla, jenž si umně vyměnil míč s Giroudem a z prvního doteku vyslal na Howarda prudkou, ovšem také nepřesnou střelu. Na druhé straně zničehonic zahrozil Romelu Lukaku, jehož rána z bezprostřední blízkosti vyžadovala excelentní zákrok Ospiny, aby skóre zůstalo neměnné.

V osmašedesáté minutě se pak nešťastně střetli ve vzduchu Giroud s Coquelinem ve snaze odvrátit stejný míč, z čehož druhý jmenovaný nevyvázl bez prudkého krvácení z nosu, a tak bylo utkání na dobrých pár minut přerušeno. Arsenal si několikrát málem zavařil špatnou rozehrávkou na vlastní polovině hřiště, ale pokaždé ještě někdo z domácích hráčů stihnul zasáhnout alespoň za cenu žluté karty.

Everton posílil ofenzivu nasazením Lennona s Naismithem, ale ani deset minut před koncem se hostům nepodařilo vyrovnat. Zároveň navíc otevírali čím dál větší okénka v obraně, čehož měl využít Mesut Özil, jenže jeho zakončení z hloubi pokutového území stihnul tečovat na roh Phil Jagielka.

Nervózní závěr zápasu ještě mohlo přiživit střídání Francise Coquelina kvůli následkům střetu s Giroudem, ovšem Arsenal hned pár vteřin nato se značnou porcí štěstí navýšil svůj náskok na 2:0. Ospinův dlouhý nákop prodloužil Giroud na Özila, jenž nečekanou přihrávkou bez váhání vybídl ke střele střídajícího Tomáše Rosického zpoza pokutového území. Rána českého reprezentanta by nejspíš na překonání Howarda nestačila, nebýt nešťastné teče Phila Jagielky, jež výrazně změnila dráhu letu míče, který tak k radosti domácích zapadl do sítě.

Rozhození Toffees málem inkasovali i do třetice, ovšem Giroud tentokrát svou hlavičku poslal těsně vedle. Arsenal však ani zmařené šance Cazorly s Rosickým během nastavení mrzet nemusely. Konečná výhra 2:0 totiž Kanonýry posouvá zpět na třetí místo, navíc pouhé čtyři body od druhého Manchesteru City.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (17)

Přidat komentář
Infernoqt

2:0

Reagovat
justcall

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
justcall

Reagovat
smazaný uživatel

2:2 Alexis

Reagovat
smazaný uživatel

2:1 sanchez rosicky mirallas

Reagovat
smazaný uživatel

Snad výhra a bez zranění... ty zápasy proti Evertonu jsou vždy nepříjemné, protože hrají jako prasata

Reagovat
Mikesh

Paulista ještěže lukaku netrestal

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

zase zaspaty Arsenal

Reagovat
Mikesh

Rosa nachvilku dojde hned krása a gool, fakt idiot ten wenger kdyby hral i proti monaku vse by bylo jinak, fak of dědku už vypal

Reagovat
vanGomm

Proč nehraje v základní sestavě?Tak těch variant se nabízí několik.Arsenal je přední tým PL má kvalitní kádr a hrají ti lepší hráči.Dále trenér staví tým z mladších hráčů s perspektivou do příštích sezón.Nebo už prostě Rosický na prahu 35 let na celý zápas nemá.Kdo ví?Těch důvodů múže být klidně i víc.

Reagovat
smazaný uživatel

Rosický by měl přes všechny kecy atd. dostávat mnhoem více času na hřišti ! dokazuje vysoké kvality v ofenziví záloze ! V 35 letech je to ne jen u mě frajer ! Wenger je d.b.l už je možná čas najít lepšího lodivoda! píši ale obecně nikoli spontálně a z poslední doby !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele