3. kolo
02.09.2012 17:00 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Ben Arfova paráda zachránila pro Newcastle alespoň bod

Zatímco Southampton o svůj první bod v sezoně přišel pár sekund před koncem, Aston Villa si svůj cíl splnila. Ve Sports Direct Areně sice díky parádní trefě Ben Arfy neudržela vedení, i s bodem ale Paul Lambert bude - alespoň rozpačitě - spokojen.

Paul Lambert si v Norwichi pečlivě budoval pověst nadšeně rotujícího manažera a také dnes dostál své normě pěti změn v základní sestavě. Mimo jiné nechal na lavičce posilu do útoku, Jordana Boweryho, i levého beka Bennetta (údajně lehce zraněn, spolu s Herdem a Delphem); na podhrot se postavil Rakušan Weimann; a Shay Given se vrátil na oblíbené "místo činu" se zafačovaným zápěstím, aby jej zastoupil Brad Guzan. Naopak Alan Pardew zůstal věren sestavě, která posledně prohrála s Chelsea.

Utkání se neslo v duchu revanše za dva roky starý debakl 6:0, který je doteď nejhorší prohrou Aston Villy v dějinách Premier League. Fanoušci se rvali pokřiky jako "Jste jen malé město ve Skotsku!", přičemž sami fotbalisté po opatrné úvodní čtvrthodince dávali jasně najevo, že opakování takové ostudy v žádném případě není možné. Villans, po vzoru loňských Lambertových Kanárků, sázeli na propracované protiútoky třeba i jen ve třech lidech, které Newcastlu dělaly slušné problémy.

V neposlední řadě pak už po 25 minutách měli hosté na kontě tři rány do prostoru mezi třemi tyčemi; Straky naproti tomu nevystřelili vůbec, ani mimo. Bentův pokus nasadit Krulovi jesličky po obratném prodloužení Weimanna navíc nebyl vůbec marný; a ve 22. minutě dokonce i naplno zahřmělo. Až pět hráčů číhalo v onu osudnou chvíli ve vápně Newcastlu na parádní dodávku Bannana, po které nakonec skočil stoper Ciaran Clark, jenž se zrovna vrátil z trestu.

Ani změna skóre nesmírně agilní birminghamské nijak nezkrotila, k nevoli lamentujícího Lamberta, dál se hrálo hlavně na brejky a v hektickém tempu. Straky z toho ale dvakrát netěžily. Čím víc se blížil sklonek poločasu, tím víc se s vlastními střeleckými pokusy vzdalovaly brance Guzana. Jejich jedinou vážnou šancí nakonec zůstává ta Cissého z 29. minuty - tehdy se Senegalec na malém vápně se štěstím dostal k přihrávce Demby Ba, a stejně tak se štěstím jej záhy vychytal Guzan, jehož protivník tak akorát nastřelil. Právě Američanovi nicméně Villans jistě budou děkovat.

Přelom obou poločasů bohužel neslavně ovlivnily zranění. Kvůli problematickému zadnímu stehennímu svalu se ve 37. minutě poroučel do šaten Danny Simpson, kde po přestávce ze zdravotních důvodů kuriózně zůstal také čtvrtý rozhodčí Kevin Friend. Nahradit ho musel pohotový Mark Clattenburg. Fotbal, ten se v těchto smutnějších pasážích dál přeléval ze strany na stranu, bez většího množství pořádných příležitostí ke skórování. Jednu měl v 52. minutě Ben Arfa, když hlavičkoval do Guzana, pak chvíli nic...

...a rázem bomba! Bezmála po hodině hry si Ben Arfa zpracoval míč nedaleko osy, zhruba 30 metrů daleko od brány. Přehodil si míč na pravačku, dostal se do výhodné pozice a naprosto ukázkově vymetl vzdálenější šibenici. Aspirant na gól roku, dech beroucí rána a hlavně úder zčistajasna. Zkrátka - až vám někdo bude tvrdit, že je Hatem Ben Arfa ortodoxní levák, nevěřte mu.

Nicméně, zpátky na kolbiště. Tam se posléze pokračovalo v nadšeném, ale také smutečním duchu. Bent byl ošklivě napálen z necelých tří metrů přímo do obličeje, El Ahmadi jen pár okamžiků poté sotva kulhal ze hřiště s bolavým kotníkem. Lambert si tehdy dokonce musel rozmyslet stažení Holmana, aby mohl svému štítovému záložníkovi okamžitě ulevit.

Fotbal, ten pochopitelně neubíral na obrátkách, spíš přidával. Oba Dembové na hrotu Newcastlu se však spíše trápili než cokoliv jiného a Ireland se ve výtečné pozici na ose hřiště ukopl tak ošklivě, že ani zdaleka netrefil vytyčený cíl. Zajímavé přečíslení Villans 3 na 2 potom zhatil první Bentův kontakt s balonem a skvělý blok Bigirimany. Když se pak v páté minutě nastavení neujal ani Cabayeho solidní přímý kop, skóre zůstalo nerozhodné. Asi zaslouženě.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

4:0

Reagovat
smazaný uživatel

...1...

Reagovat
Devil

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
NuFc23

2:0, treba vyhrat jednoznacne

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

Jonas

Reagovat
smazaný uživatel

Obávam sa že tento zápas nevyhrajeme a podľahneme Newcastlu 3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele