15. kolo
06.12.2009 17:00 CET
2 : 2
(0:0)

Reportáž

Infarktový souboj na Goodison Parku nakonec nezná vítěze

Cejch neúspěchu i nadále objímá pas Garetha Balea. S ním v sestavě Tottenham zatím nevyhrál ani jeden ligový duel (pomineme-li šestiminutovou účast na debaklu Burnley) a zlé prokletí se mu nepovedlo zlomit ani dnes. Přitom vše nasvědčovalo opaku. Spurs ještě dvanáct minut před koncem vedli 2:0, a když už soupeř zvládl srovnat, mohli se zpátky do sedla vyhoupnout za pomoci penalty. Baleova kletba však byla přeci jen silnější.

Tottenham na půdě Evertonu loupí častěji než kterýkoliv jiný celek Premier League, dnes ale svého soupeře zprvu zrovna nepřehrávali. Čorluka byl donucen při obírání Brazilce Jo sám prověřit vlastního brankáře a Fellainiho akci scházela jen o mnoho přesnější koncovka. Vzadu však Toffees byli velmi zranitelní. Takový Peter Crouch měl možnost zakončovat tváří v tvář Howardovi, ve finále ovšem velkoryse přestřelil. Podobně výhodnou palebnou pozici si pak připravil samotný Defoe a tentokráte už amerického brankáře pořádně prověřil. Právě na permanentně existující škvíry v obraně brzy reagoval i manažer Evertonu David Moyes, když stáhl trápícího se Yoba a nahradil ho mladíkem Colemanem. Nigerijský stoper se už před zápasem necítil úplně v pořádku, a tak usoudil, že by to nemělo dál cenu. A dobře udělal, bez něj totiž rázem defenziva domácích působila o poznání jistěji.

Dokonce se postupem času osmělovali i vepředu a hned dvakrát během chvíle se Jo ocitl v nebezpečné pozici a blízkosti od Gomese. Jednou pálil mimo z otočky po lahůdkovém pasu Rodwella, podruhé nezvládl ideálně navázat na prudký pas Pienaara. Za zmínku stojí i nadějná střela Biljaletdinova z přímého kopu. Na Goodison Parku se nicméně neustále hrálo na obě strany. Po Kranjčarově parádním pasu tedy mohl ve vyložené příležitosti skórovat Defoe. Prostor mezi třemi tyčemi však ani netrefil. Až ke konci prvního dějství aktéři na obou stranách barikády trošku zvolnili, takže do šaten nekráčeli zas tak nažhaveni.

Jestliže úvodní část byla přehlídkou Defoeova paličství, tu druhou anglický forvard zahájil nejlépe, jak mohl. Už po dvou minutách si našel nízký centr Lennona a z pár kroků poslal míč přesně pod víko Howardovy svatyně. Brzy na něj navíc mohl navázat jeho parťák Crouch, na jeho projektilu si však soupeřův golman protentokrát smlsl. Jenže v tom byl zcela sám. Domácím se ani před vlastním publikem bránit zrovna nechtělo, a tak se v 58. minutě prosadil i stoper Dawson. Po Kranjčarově centru od rohového praporku odvážně skočil rybičku a nutno konstatovat, že nemohl trefit lépe.

Zdálo se, že je po zápase. Moyes se ještě situaci snažil zachránit střídáním Louise Sahy, ovšem ani to moc nezabralo. Karamelky sice mírně vyrovnaly hru, do šancí se ale i tak ne a ne začít prosazovat. Naproti tomu další Kranjčarova milimetrová přihrávka stála u zrodu další zajímavé příležitosti Petera Crouche. Ten však Chorvatovou kolmicí drze pohrdl, když míč poslal jen podél vyběhnuvšího Howarda a zároveň i podél vzdálenější tyče. Spurs se taková lehkomyslnost moc nevyplatila a ke konci utkání se ještě museli pořádně strachovat o všechny tři body.

Po pravé straně totiž v 78. minutě utekl debutant Coleman, přesně našel Sahovu kopačku a ten podobně jistě jako předtím Defoe zavěsil - 1:2. Závěr se pak z pohledu Tottenhamu nesl ve znamení potu. Nejprve Fellaini patrně rukou zpracoval míč pro Bilajletdinova, který dravě vtrhl do pokutového území a po zemi střílel jen těsně vedle. Posléze Saha vystřihl ukázkové nůžky, a třebaže skvělý centr Pienaara nenasměroval zcela ideálně, zaslouží si uznání. Stejná pocta ale patří i mladíčkovi Colemanovi, jenž stál v 87. minutě i na počátku druhé branky svého mužstva. Jeho jemný centr sice ještě Baines netrefil dvakrát dobře, ve finále se však i přesto Toffees radovali z vyrovnávacího gólu. Vděčí za to pohotovému zásahu Tima Cahilla.

Evertonu ovšem jako by další body nebyly přány. Přišla totiž třetí minuta nastavení, dlouhý míč pro Palaciose, Hibbertův nezájem o balon, následný hokejový bodyček a očekávaně nařízená penalta. Honduraský středopolař se těžko zvedal z trávníku a na nosítkách se jeho stav rozhodně z ničeho nic nezlepšil. Jermaine Defoe totiž faul na jeho osobu nepomstil. Pokutový kop vůbec neustál a trefil jen nohy skákajícího Howarda.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kohouti to zvládnou 1:3

Reagovat
smazaný uživatel

Fotbalove i hokejove analyzy kazdy den .Navstivte nasi stranku a podelte se s nami o vase tipy: http://sportstipsforum.zzl.org/viewtopic.php?f=3&t=3

Reagovat
smazaný uživatel

JASNÁ 2 A zápas skončí 0:2 (Defoe,Keane)

Reagovat
vanGomm

Everton po derby s Liverpoolem hraje znova doma,kde měl i trochu smůlu.Teď s Tottenhamem by při troše štěstí mohl něco uhrát.Tip X.

Reagovat
mike.84

nejkrásnější zápas kola

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele