5. kolo
13.09.2009 13:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Birmingham City - Aston Villa 0:1

Birmingham i nadále bude patřit Aston Ville. St. Andrew’s dlouho čekal na gól, který nakonec přišel díky zničehonic se vyvinutému tlaku Villans. Ti tak porazili svého nenáviděného soka už popáté v řadě.

Hned první minuty naznačily, že derby bude vyhrocené. Především hráči Villy se často potáceli po tvrdých zákrocích na zemi. Po sedmi minutách byla k vidění první příležitost. Agbonlahor svou dravostí udržel míč a přihrál na vápno Milnerovi, který však branku o metr minul.

Na konci desáté minuty se na druhé straně dostal k nebezpečné střele O’Connor, který, stejně jako ihned poté Larsson, nepropálil obětavé obránce. Warnock při první střele sice zahrál rukou, nicméně nechtěně a ani domácí hráči ji nestihli postřehnout.

Tempo fotbal pokračoval. Nováček Premier League se věhlasnějším konkurentem nenechával zastínit a často operoval u vápna soupeře. K tomu se dostával především po levé straně díky dobře hrajícímu McFadennovi. Aston Villa se snažila útočit u stejné lajny, Ashley Young byl však pečlivě hlídán na každém kroku.

Po dvaceti minutách nabídl dobrý balon do vápna opět Agbonlahor Milnerovi, ten však trefil míč ještě hůře, než poprvé a branku z pár metrů neohrozil. Na druhé straně se po půlhodině hry odhodlal k dobré střele zpoza vápna Fahey. Míč z jeho kopačky nakonec jen těsně minul tyč bezmocně stojícího Friedela.

Dobrá organizace defenzívy a naopak nepřesnosti v útoku stěžovaly vytvoření šance oběma týmům. Další tak přišla až pět minut před koncem půle, kdy si na centr Younga na zadní tyč naběhl Milner, v běhu však nestačil dobře zamířit. V závěru poločasu se pak domácím zranil agilní McFadden, ihned toho mohl využít Agbonlahor, který však u přední tyčky hlavičkoval nepřesně.

První poločas tak skončil bezbrankovou remízou. Birmingham sice byl u vápna soupeře déle, více střel však vyprodukovali hosté. Rovnoměrné držení míče pak jen potvrzovalo prozatímní zasloužilost výsledku.

Změna stran nepřinesla změnu na hřišti - chvíli domácí fanoušci sledovali se zatajeným dechem, jestli projde finální přihrávka soupeře, v dalším momentu už v to samé doufali na druhé straně. První zajímavá střela pak přišla po devíti minutách, kdy Carsley, který vystřídal zraněného McFaddena, zkoušel zpoza vápna zatočit míč ke vzdálenější tyči. Na zemi byl včas brankář Friedel.

City aktivně napadalo v několika hráčích rozehrávku favorita, který tak často a zbytečně kazil lehké přihrávky. Premiérová šance druhé půle pro hosty tak přišla až po šestnácti minutách, přesto po chytrém uvolnění Sidwell nedokázal svou střelu procpat až k brankáři.

Na posledních dvacet minut přišel pasivní hru Aston Villy oživit Carew a zápas opravdu dostal nový náboj. Nejprve šel do vápna hostí nebezpečný centr od Johnsona, na druhé straně byl na poslední chvíli od samostatného úniku odstaven právě Carew. V další šanci se ocitl Young, který ale z dobré pozice za vápnem mířil hodně nepřesně.

Zlepšená hra pak vyprodukovala obrovskou šanci pro hosty, když se z bezprostřední blízkosti na zadní tyči dostal k hlavičce Sidwell, kterého se štěstím vychytal Hart. Deset minut před koncem skvěle pálil zpoza vápna Milner, jeho tečovaná střela skončila jen těsně vedle. Po rohu pak hlavičkoval Dunne, který jinak dobrou hlavičku nešťastně namířil do spoluhráče.

Ani Birmingham nechtěl ale držet bezbrankovou remízu. Na hřiště nově příchozí Chucho Benítez sice mířil z dvaceti metrů doprostřed branky, Friedel přesto musel chytat nadvakrát. Paradoxně poté přišel tak toužený gólový moment.

Young se nechal faulovat Parnabym u lajny celkem daleko od vápna. Sám rozehrál přímý kop na Carewa, který přiťukl Agbonlahorovi a ten svou hlavičkou do protipohybu nedal Hartovi šanci - 0:1.

Poté přišel tlak Birminghamu, který ale málem přinesl rozhodující gól. Půl hřiště sprintující Agbonlahor už neměl sílu na přesné zakončení a sám před brankářem poslal míč z vápna nad. Po dvou minutách šli na brankáře dokonce dva hráči v zádech s obránci, ale Carew nepřesně přihrál a celou akci tak zbytečně zazdil.

Ve druhé minutě ze tří nastavovaných se k nebezpečnému přímému kopu dostal Larsson, ale těsně neprostřelil zeď. Při následném rohu nepomohl svou hlavičkou ani Hart a Aston Villa si již v klidu vítězství pohlídala.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1-2

Reagovat
Tomtaf

2:3

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

Domaci organizovana defenziva bude na Astonvillu stacit, dal bych under 2,5 golu. Klidne i presny vysledek 0:0

Reagovat
smazaný uživatel

Birmingham are you listening...?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele