4. kolo
15.09.2008 21:00 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Spurs tápou dál, přemohla je i Aston Villa

Tottenham se ne a ne probrat. Nyní nezvládl ani domácí zápas, v němž mu bylo za soupeře mužstvo Aston Villy. Za stále milosrdnou prohru 1:2 ještě může vděčit famóznímu Gomesovi, který je však paradoxně tučným písmem podepsán pod vítěznou trefou Ashleyho Younga.

Lodivod domácího celku Juande Ramos již vycítil, že je na čase změnit strategii a pro tento zápas zvolil rozestavení se dvěma hrotovými útočníky. Ty představovali Pavljučenko s Bentem. Ze sestavy tím pádem vypadl Dos Santos. Na levé křídlo se posunul jinak spíše středový hráč Modrič, přičemž na opačném kraji hřiště operoval Lennon. Dále Jenase poněkud nečekaně vystřídal Huddlestone. Spurs tak nastoupili se dvěma defenzivněji založenými středopolaři, když Huddlestona doplnil neohrožený Zokora. Martin O’Neill, manažer Aston Villy, do zahajovací sestavy ze střetnutí s Liverpoolem nezasahoval. Věřil i nadále stejné jedenáctce, která před dvěma týdny uhrála s Red bezbrankovou remízu. Pouze na lavičku tak usedla nová akvizice z Newcastlu, James Milner, a uzdravený stoper Cuellar.

Začátek utkání provázelo mohutné burácení ochozů na White Hart Lane, jenže natěšené domácí příznivce zanedlouho zmrazil nečekaný úder hostí. Už v páté minutě Ashley Young u levé postranní čáry vyslal kolmicí vpřed Agbonlahora, jenž se nerozpakoval a nacentroval do šestnáctky soupeře. Tam zvládl Carew šikovně tečovat balon za sebe pro přibíhajícího Reo-Cokera, který ideálně nastavil placírku vnější nohy a otevřel skóre. Tottenham okamžitě odpověděl prostřednictvím Modričovy rány přímo doprostřed branky. Vzápětí, když probíhala 9. minuta, posílal míč před Gomesovu klec pro změnu zprava Reo-Coker a jeho tečovaný centr sám o sobě málem zaskočil domácího brankáře. Někdejší jedničku Eindhovenu podržela tyč, ale pravděpodobně to ani nebylo potřeba, neboť Gomes reagoval na nepříjemnou změnu trajektorie včas.

V následujících minutách se hrálo stále ve velkém tempu, ale spíše ve středu pole. Nicméně to nijak nebránilo obraně Spurs v neustávajícím nedůsledném bránění, pročež se musel dvakrát v rozmezí dvou minut vytáhnout s bravurním zákrokem Gomes. Nejprve ve 23. minutě adresoval Reo-Coker povedený centr na hranici malého vápna Barrymu. Ten se s velkými obtížemi propracoval k hlavičce, která byla ještě poněkud ztlumena, přesto gólové radosti Villans zabránil jen mrštný tygří skok v podání golmana Tottenhamu. Za dalších 60 sekund pro změnu centr Shoreyho na zadní tyči usměrňoval obránci opomenutý Agbonlahor, Gomes se ale obdivuhodně zvládl přemístit a vyrazit balon podél tyče na roh. V těchto okamžicích kompletně přebíral otěže utkání do svých rukou celek z Birminghamu, což potvrdil například ve 27. minutě z dálky pálící Young. Jeho pokus mířil jen těsně vedle.

Mizernou úvodní půlhodinu Tottenhamu za všechny své spoluhráče odnesl brzkým střídáním Luka Modrič. Nahradil ho Jenas a částečně možná i z důvodu lehkých zdravotních potíží chorvatského středopolaře. Až poté se začínali Kohouti konečně dostávat do zápasu. Zatím však Friedela nejvíce, a to tak že nepatrně, vylekala dalekonosná rána Huddlestona ze 38. minuty. Témuž fotbalistovi se těsně před přestávkou pro změnu vůbec nepovedl half-volej z hranice pokutového území. Poslední slovo ovšem měl v prvním poločase hostující celek, když svůj průnik k šestnáctce soupeře zakončil Reo-Coker jen slabou střelou po zemi.

Hned zpočátku druhého dějství se oba soupeři opět nešetřili. Nejprve si narazil Agbonlahor na hraně šestnáctky s Carewem, aby následně pálil jen do obránce Tottenhamu. Na opačném konci hrací plochy zase vzbudila rozruch prudká rána Lennona pod břevno, kterou Friedel vyrazil jen konečky prstů nad bránu. Záhy domácí přišpendlili Villans před pokutovým územím, ale jejich neschopnost zakončit málem z protiútoku ztrestal Agbonlahor. Co se nepovedlo jemu, povedlo se však vzápětí v 54. minutě Ashleymu Youngovi. Agilní křídelník hostů přebral balon u středového kruhu, vzal odpovědnost na sebe a zkusil štěstí ze značné dálky. Doposud bezchybný Gomes překvapivě zaváhal, celkem snadný míč mu prošel pod tělem a bylo víceméně rozhodnuto.

Tottenham po druhé inkasované brance získal nepatrnou územní převahu, šance si však vytvářel stěží. A když už se nějaká ta zajímavá příležitost urodila, dopadlo to tak jako v 69. minutě, kdy Bent krásný centr Balea usměrnil jen hodně vedle Friedelovy svatyně. Avšak hrozila i Aston Villa. Za zmínku stojí například centr Milnera ze 72. minuty, na nějž v nadějné pozici jen těsně nedosáhl Barry. Útočit se ale samozřejmě v posledních minutách snažil především domácí celek. Jenže Bentley ze stoje levačkou přestřelil, Lennonův pokus byl zablokován obětavým skluzem obránce Villy a Dos Santosova kroucená střela z pravé strany se stala pro změnu snadnou kořistí Brada Friedela. Mladého Mexičana to však neodradilo od dalšího snažení a příští pokus z 80. minuty pro jistotu srážel Laursen na roh. Kdo ví, jestli by nezapadl přesně k bližší tyči. Do stejného místa se pokoušel zamířit na opačné straně i Young, ovšem do odkryté klece zacílit ve skluzu nedokázal. A tak se mohl v 87. minutě přiblížit Tottenham na rozdíl jediného gólu. Jenasovu nepovedenou střelu usměrnil Darren Bent, ani nevěděl jak, mezi tři tyče Friedelovy branky a vykřesal tak ještě jiskřičku naděje pro Londýňany. Tu mohl ještě v závěru utkání udusat Harewood, ovšem ve stoprocentní šanci selhal, když napálil jen padajícího Jenase, jehož už nikdo nejistil. Nicméně Villans si už tyto tři cenné body i přes závěrečný drtivý tlak Spurs nenechali vzít.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

HODNĚ težký na tip věřím spíše kohoutum tip 3:2

Reagovat
smazaný uživatel

villa zvitezi 3:1

Reagovat
Devil

Tezko rict,vidim to na plichtu!

tip.-2:2

Reagovat
smazaný uživatel

Tak bude to velmi tazky zapas ale ja by som veril skor Tottenhamu ktory uz musi bodovat..Som velmi zvedavy jak sa bude darit Pavlucenkovi Ktory proti Wales hral celkom dobre.Moj typ je 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

3-1

Reagovat
smazaný uživatel

sestava tottenhamu:gomes-corluka,king,woodgate,bale-bentley,zokora,jenas,modric,dos santos-pavlyuchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Kua hoši pojte už zabrat a pomalu dotahovat špičku PL tip: 3:1 (dos santos, pavlyuch., bent)

Reagovat
smazaný uživatel

Neverim domacim a ani hostum.Tipuji ze se oba tymy rozejdou jako v minule sezone tedy remizou.

Reagovat
smazaný uživatel

1-5 (jenas-agbonlahor,carew,shorey,petrov,corluka(vlastny) )

Reagovat
smazaný uživatel

kohutom sa akosi nedari

Reagovat
mike.84

bud je ten ramos už nějaký vyčpělý adochází mu nápady ale to se mi neche věřit ramos ma svoje kvality nebo prostě nevim. totham mi přijde jako hodně sympatický klub možná s největším potenciálem v PL tak nechápu. asi si ramos předstvoval jak ze sevilly hodí všecky prvky hry na anglický klub ale to se asi zmylil pokud to tak plánoval.. podle mě vyměna trenera je v tomto případě na místě. nezapadá do stylu tothamu podle mě.ani v minule sezoně to nebylo ono.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele