36. kolo
27.04.2008 17:00 CET
2 : 2
(0:0)

Reportáž

Everton zbytečně tratil v souboji s Villans

Dech beroucí thriller se odehrával v neděli v podvečer na Goodison Parku. Domácí dvakrát vedli, ale pokaždé o vedení přišli. Utkání lze rozdělit přesně na dvě půlky. První poločas opanovala Aston Villa, ten druhý Everton, plichta tak je ve finále adekvátní průběhu duelu.

Everton začal s hvězdným Artetou na lavičce a ve středu záložní řady dostalo přednost defenzivnější duo ve složení Carsley-Fernandes. I přes tyto dva borce musel projít Gareth Barry, aby v 9. minutě z veliké dálky nemířil přesně ke vzdálenější tyči. Na druhé straně se probudil na začátku 19. minuty k životu zabiják Yakubu, po levé straně se prohnal okolo Reo-Cockera, pak ho ještě pro jistotu ztrapnil zasekávačkou do středu pole a přesnou střelou z úhlu protáhl Carsona. Dorážka z nadějné pozice se pak Fernandesovi vskutku nevyvedla. Obě mužstva se poté čím dál, tím častěji uchylovala k nakopávání míčů dopředu na hbité útočníky, veškerá tato snažení se však neustále míjela účinkem. A tak až po odvážném průniku stopera Villans Olofa Mellberga kopal přímý kop Young z hranice pokutového území a napálil břevno! Po celý první poločas měla, dá se říct, Villa více ze hry, šancí si však dokázala vytvořit minimum. Možná i kvůli častým faulům Evertonu – během 1. půle si vykoledovali žlutou kartu Yakubu a Carsley. Žádnou gólovou příležitost už ale úvodní dějství nenabídlo. Jen 3 střely na branku za 45 minut, to že je vizitka veledůležitého duelu o pátou příčku?

V druhé půli už se konečně probudil i Everton a v Goodison Parku se odehrávala již oboustranná bitva. Ze začátku dokonce Toffees své soky přišpendlili před jejich pokutové území a ostřelovali Carsona, ani jedna střela však k anglickému golmanovi Aston Villy nedoletěla, každá byla nějak zblokována. Dobrý pohyb, přesné kombinace, to vše najednou charakterizovalo Everton, nikoliv Villans, jak tomu bylo v první půli. A zlepšená hra přinesla nakonec Evertonu v 55. minutě ovoce. I když za notného přispění hostujícího beka Laursena, jenž spíše střílený centr, nikoliv střelu, z hranice pokutového území, jehož autorem byl Neville, tečoval do protisměru Carsonova skoku.

Everton pokračoval v mírném tlaku i nadále, v 57. minutě ale z dálky pálil po zemi nepřesně Yakubu. Po hodině hry měl Everton balon na svých kopačkách ve druhé půli 70% času! To hovoří za vše. A Toffees hráli aktivně dál a dál, Villans o sobě dali vědět akorát dvakrát ve skrumážích po rozích v 61. a 62. minutě. V minutě 65. z dálky pokoušel štěstí Fernandes, neúspěšně. A pak za další 4 minuty čerstvý Arteta vyslal na zteč geniální přihrávkou Johnsona, jenž ztroskotal na Carsonovi, který své mužstvo podržel i při následném rohu. Lodivod hostí, Martin O’Neill, pak stáhl stopera Zata Knighta a poslal do hry mnohem ofenzivněji laděného Patrika Bergera. A pak ještě Bouma dolů a Harewood nahoru, čili Aston Villa dohrávala utkání jen se dvěma ortodoxními obránci! A hned vzápětí se z rohu prosadil nehlídaný Agbonlahor. Stalo se tak v 80. minutě a platil v tu chvíli stav 1:1.

Villans se však neradovali z nerozhodného stavu dlouho. Hned v 84. minutě Arteta nahrál na hranici velkého vápna Carsleymu, ten neváhal a poslal míč na zadní tyč, kde při hlídání stopera Yoba zaspal Reo-Cocker a nigerijský obránce Evertonu zavěsil. Ale co se dělo po tom, šokovalo celý Goodison Park. Hned po rozehrávce totiž Berger přihrával pod sebe Barrymu a ten těsně za pokutovým územím poslal přesný balon na hlavu Carewa – vyrovnáno 2:2. Tentokráte chyba na druhé straně, kdy norského snajpra neuhlídali hned dva obránci soupeře postávající okolo! Útočné duo Carew-Agbonlahor tak opět bodovalo, poté co si smlslo na Birminghamu minulé kolo. Everton si však nechtěl nechat vítězství vzít a zvláště Yobova hlavička po rohu Artety zamrzela, výtečně vytáhl jeho hlavičku na roh Carson. Další útoky Toffees už obrana A.Villy zvládla zpacifikovat. Strhující zápas tak skončil zaslouženou remízou 2:2.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (7)

Přidat komentář
Devil

Everton bez sve vyhlasne zalohy tak suverene nepusobi,naopak Villans se dari. tip.-1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Everton neprohraje. Aston Villa má v poslední době velmi dobrou formu, ale na tři body z Goodison Parku zase myslet nemůže. Tip 0:0.

Reagovat
smazaný uživatel

Rád bych aby to byli Villans kdo vyhraje Pohár UEFA by pak už byl jistější! muj tip 1:3

Reagovat
Asics.x

Doufam ze kluci z Villy budoupokracovat ve streleckych hodech, ikdyz tady to bude mnohem tezsi. Ale chtel bych je do poharu. Tak bych dal 0:2

Reagovat
smazaný uživatel

no co se tyka formy je jasne pro villans myslym si ze to skonci 1 2

Reagovat
Pharrell

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Atraktivní duel bez vítěze.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele