Přátelské zápasy - mezistátní Přátelské zápasy - mezistátní

16.11.2022 18:00 CET
5 : 0
(4:0)

Reportáž

Pohádková premiéra Chytila v reprezentaci. Hattrickem za 10 minut se vyrovnal legendám

Český národní tým porazil v přátelském utkání výběr Faerských ostrovů jednoznačně 5:0. Hlavní postavou zápasu se na zaplněném olomouckém Andrově stadionu stal hráč místní Sigmy Mojmír Chytil, který při premiéře v reprezentačním dresu už ve 23. minutě zkompletoval hattrick. Vstřelit tři góly při debutu se v historii povedlo jen pěti dalším hráčům, mimo jiné legendárnímu Josefu Bicanovi. Svěřenci Jaroslava Šilhavého se tak příjemně naladili na blížící se kvalifikaci o mistrovství Evropy, v níž se příští rok střetnou mimo jiné právě s Faeřany.

Tým se lvíčkem na prsou měl na programu poslední dva duely v letošním roce, pro které musel trenér Šilhavý značně pozměnit nominaci, jelikož se ve stejném termínu hrály také zápasy MOL Cupu. V jeho výběru scházeli také Patrik Schick a Adam Hložek. Ty nepustil Leverkusen kvůli přípravě v USA. Vůbec poprvé se tak v základní sestavě se lvem na prsou představili Jan Navrátil nebo Chytil.

Jasnou převahu mohli čeští reprezentanti využít už v sedmé minutě. Míč se po skákavé střele Václava Černého a nejistém zákroku hostujícího gólmana odrazil k Chytilovi, jehož razantní dorážce však scházela přesnost. Talentovaný útočník olomoucké Sigmy si spravil chuť o chvíli později, kdy přetavil v úvodní branku milimetrový pas za obranu od Vladimíra Coufala.

Chytil pokračoval ve snové premiéře i nadále. Tentokrát se po nahrávce Tomáše Součka ocitl sám před Gunnarem Nielsenem a zkušeně uklidil míč do sítě.

Bleskový hattrick završil autor šesti ligových zásahů v sezoně povedenou hlavičkou umístěnou na zadní tyč. Ve 42. minutě využil Černý špatné rozehrávky Faeřanů, udělal kličku gólmanovi a poslal míč do prázdné brány.

Krátce po změně stran se náskok domácího týmu pokusil navýšit střídající Ondřej Zmrzlý. Hlavička záložníka Sigmy se ovšem nevešla mezi tři tyče a k dorážce se následně marně natahoval Antonín Barák.

Ve druhé půli tempo zápasu značně opadlo a v 67. minutě poprvé a naposledy výrazně zahrozili reprezentanti Faerských ostrovů. Patrik Johannesen ale z nadějné pozice minul bránu Jiřího Pavlenky o pořádný kus.

V závěrečné čtvrthodině si debut v reprezentaci přesnou trefou osladil také Patrizio Stronati. Ten hlavou usměrnil Barákův centr za bezmocného Nielsena, čímž uzavřel skóre utkání.

Česko tak první přátelský zápas zvládlo. Už v sobotu jej čeká další, a to s reprezentací Turecka. Faerské ostrovy změří ve stejný den síly s Kosovem.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (358)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele