Přátelské zápasy - mezistátní Přátelské zápasy - mezistátní

24.03.2016 20:45 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Češi doma nezvládli zápas se Skoty a prohráli 0:1

České reprezentaci premiérové utkání v roce 2016, jehož vrcholem bude červnové mistrovství Evropy ve Francii, nevyšlo dle představ. V Praze na Letné totiž po nemastném, neslaném výkonu podlehla Skotsku 0:1. O jediný gól se postaral hned v úvodu zápasu Ikechi Anya.

Opět se tak ukázalo, že přípravné duely pod Pavlem Vrbou se národnímu týmu výsledkově nedaří. Se Skotskem Češi v přátelském utkání změřili síly po šesti letech, tehdy v Glasgow rovněž 1:0 prohráli. V České republice nicméně hosté z Britských ostrovů zvítězili vůbec poprvé v historii.

Po opatrném úvodu se Vrbově družině naskytla první velká příležitost na otevření skóre. Z přímého kopu nařízeného za faul na Vladimíra Daridu pálil Bořek Dočkal do břevna a dorážku Tomáše Sivoka vyškrábl brankář Alan McGregor.

O chvíli později ovšem na polovině hřiště právě dnešní kapitán Sivok prohrál souboj s Kenny McCleanem, jenž vyslal do úniku Ikechiho Anyu a ten přesnou střelou mezi nohama překonal Tomáše Koubka. Debutant v seniorské reprezentaci zažil smolný večer. Gól dostal trochu nešťastným způsobem již po deseti minutách hry a pak už do konce prakticky žádnou práci neměl.

Nudit se naopak rozhodně nemohl jeho protějšek Alan McGregor. Jednička druholigového Hullu ve 14. minutě musel zasahovat proti pokusu Daridy, o chvíli později se zase blýskl proti Martinu Frýdkovi. Dalšímu nováčkovi v sestavě perfektně sklepl míč spoluhráč ze Sparty Josef Šural a McGregor povedený volej vytáhl na rohový kop.

Spousta nadějných akcí českého mužstva skončila kvůli nepřesnostem v předfinální fázi, viz situace z 19. minuty, kdy místo velké šance došlo pouze k ráně Josefa Šurala z takřka nulového úhlu. Druhý poločas byl, jak to v mezistátních přípravných zápasech bývá obvyklé, ovlivněn množstvím střídáním a souhra proto vázla ještě více než předtím.

Z druhého dějství stojí za zmínku jedna z mála příležitostí ekipy Gordona Strachana, když nejnebezpečnější hráč v růžovém dresu Anya oslovi McCleana, který ale mířil vedle. Poměrně kuriózní gól pak mohl vsítit osm minut před koncem střídající Daniel Pudil, od něhož se míč odrazil k levé tyči a jen díky McGregorovi Skotové udrželi čisté konto.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (678)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele