Přátelské zápasy - mezistátní Přátelské zápasy - mezistátní

01.06.2012 19:00 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Česko generálku před ME nezvládlo a podlehlo Maďarsku

České republice se generálka před mistrovstvím Evropy nevyvedla podle očekávání, a na Letné podlehla těsným rozdílem Maďarsku. Rozhodující branku zaznamenal dvě minuty před koncem debutující Ádám Gyurcsó.

Natěšená a zaplněná Generali Arena uvítala téměř kompletní základní sestavu, svoji absenci musel omluvit pouze Tomáš Rosický, jenž se po nedávném zranění lýtka stále vrací do plné tréninkové zátěže. Kapitánskou pásku si tak na rukáv opět natáhl čerstvý vítěz Ligy mistrů Petr Čech. Spolu se Sivokem se ve stoperské dvojici představil Michal Kadlec, jehož původní místo u levé postranní čáry zaujal David Limberský. Hrát už mohl také Jaroslav Plašil.

Domácí měli od první minuty herně navrch, drželi kulatý nesmysl na svých kopačkách a přesnými, leč častokrát překombinovanými pasy se pomalu, ale jistě přibližovali k soupeřově pokutovému území. Nadějný rozjezd českého týmu byl však záhy zastaven: Dzsudzsák nečekal na hvizd sudího, využil chvíle drobné nepozornosti a taktického zaváhání a ještě v době, kdy si Petr Čecha teprve stavěl zeď, neomylně nasměroval balón na branku - reprezentační kapitán (dneska odehrál jubilejní 90. zápas v národním týmu) sice dělal, co mohl, dokonce si sáhl na balón, jeho cestě do sítě ovšem již zabránit nedokázal - 0:1.

Ani inkasovaná branka ale z nastoupeného trendu Bílkových svěřenců neubrala: aktivní hra s míčem, plná nápaditých přihrávek nepostrádala dostatek pohybu, což muselo v součtu dříve nebo později přinést kýžený efekt. Plašil vymyslel chytrou přízemní nabídku na Baroše, ten ovšem nedokázal propálit nachystanou obrannou hráz Maďarů. Po čtvrthodině hry se užuž Rezek radoval, ještě před tím ale byl pískán nedovolený zákrok Koláře, jenž si počínal nedovoleně v souboji s Juhászem. Do třetice už to však vyšlo: Baroš se snažil obejít ve vápně právě hostujícího kapitána, jenž si českého útočníka přidržel, čehož si sudí Probert ve spolupráci s asistentem všiml a nemohlo tak následovat nic jiného, než pokutový kop! Míč si vzal pod patronát Michal Kadlec a tvrdou přízemní ranou propálil Bogdána, ten sice skokem k levé tyči střelu vystihl, zastavit ji ale nedokázal - 1:1.

Celek od Dunaje zahrozil opět až po půlhodině hry, kdy se po rohovém kopu a sérii hlaviček dostal do zakončení vysoký stoper Juhász, jeho snaze ale přece jenom něco málo chybělo - balón si cestu mezi tři tyče nenašel. S přicházejícím koncem prvního dějství začali přebírat herní iniciativu hosté, jejich ofenzivní choutky ovšem končili povětšinou ještě v zárodku. Naproti tomu hrozilo na opačném pólu: před Pilařem však zasáhl pohotový Bogdán, Rezek se následně po Barošově přistrčení do střeleckého zakončení neprotlačil.

Krátká pauza přišla Čechům k duhu. Po změně stran se hra rázem přesypala a skvadra poháněná neúnavným motůrkem na levé straně v podání Pilaře znovu přitlačila východního soupeře před vlastní pokutové území, ani postupem času se ale nedokázala prosadit k výraznějšímu ohrožení Bogdánovy branky. Pověstnou výjimkou byly Pilařovy dalekonosné pokusy, jež si ovšem cestu do prostoru ohraničeného třemi tyčemi nenašly. Více jedu pak v sobě skýtala po hodině hry hlavička Rezka, strážce maďarské svatyně se ale stihl vrátit a mičudu vyškrábnout alespoň na rohový kop.

Stejně jako proti Izraeli měl do hry přinést čerstvý vítr očekávaný tah s nasazením Vladimíra Daridy, jehož poté záhy na hrotu ještě doplnil Tomáš Pekhart. Krátce nato mohl strhnout utkání na českou stranu také střídající Hubník, jehož oslovil kolega ze stoperské dvojice Kadlec, stoper Herthy se ale hlavním zapříčiněním Mészárose k ničemu výraznému nedostal. Ten samý hráč pak v 75. minutě obětavým napadáním vybojoval střeleckou možnost pro Pilaře, ten ale z nadějné pozice branku vysoko přestřelil. To se nakonec Čechům vymstilo dvě minuty před koncem, kdy si na hranici vápna zpracoval míč zapomenutý Gyurcsó a přes Daridu poslal kulatý nesmysl přesně na vzdálenější tyč - 1:2.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (914)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele