Přátelské zápasy - mezistátní Přátelské zápasy - mezistátní

06.09.2011 19:00 CET
4 : 0
(2:0)

Reportáž

Češi po půlroce vyhráli. A hned jasným poměrem 4:0

Přátelský zápas splnil účel do puntíku. Češi si díky dvěma identickým poločasům, kdy nejprve pokaždé soupeře dvakrát sestřelili a pak se nechali přehrávat, zvedli sebevědomí jak čtyřmi vstřelenými brankami, tak uhájenou nulou. Pod trenérem Bílkem tedy národní výběr ještě nikdy nevyhrál tak velkým rozdílem.

Přestože šlo o přátelský zápas, oba celky si nehodlaly nic darovat zadarmo. Koneckonců pro Ukrajince jde o jeden z normálně ostrých testů na nadcházející Euro, během něhož budou plnit roli spolupořadatele. Proto se také na place od počátku brousilo, a to na pozadí českého sebevědomého nástupu a rozpačitého rozkoukávání v podání hostí. Ukrajinci skutečně nevypadali vůbec zdravě a svěže, čehož okamžitě využil šikovný Rezek. Ten dal ve třetí minutě vzpomenout na své herecké představení ze Skotska, tentokrát se ale v pokutovém území svalil po reálném kontaktu se soupeřem. A Ševčukův faul záhy s trochou štěstí potrestal Michal Kadlec.

Tentýž hráč přitom ne a ne zastavit svůj gólostroj. Ve dvanácté minutě v souboji o Pudilův centr od rohového praporku předskočil brankáře Dikana a vsítil tak svůj třetí gól ve dvou zápasech. Dosud sympaticky hrajícím a kombinujícím Čechům tímto dodal na sebevědomí, i když možná až moc. Bílí totiž jako by se dokonale uspokojili. Jestliže tedy Ukrajinci defenzivní val doteď spíš hrubou silou proráželi, a to ještě bez úspěchu, domácí jim brzy dali možnost nabýt půdy pod nohama a zaútočit i s hlavou a patou. Přestože dál scházela Blochinovým svěřencům střelba - z dálky pálil jen Butka a následné dorážky asistent s praporkem odmítl pro čtyřnásobné postavení mimo hru - alespoň optickou převahou se pyšnit mohli. A čeští fanoušci se pomalu viděli tam, kde v sobotu.

Minimálně částečně je ale musel vysvobodit další silný start do poločasu. Už ve 47. minutě si totiž na hraně šestnáctky narazil Rezek s Kolářem, aby pak právě včas vystřelil akorát k pravé tyči - 3:0. A ještě než se Východoevropané stihli rozkoukat, přišla další rána. Pekharta se sice Kučerovi ještě povedlo drsným zákrokem odstavit na vedlejší kolej, ale monstrózní díry využil ke sprintu Pudil a následně v pravou chvíli předložil míč skórujícímu Kolářovi - 4:0. V tu chvíli to vypadalo na jednostrannou záležitost, entuziasmus nicméně Čechům vydržel opět jenom tak dvacet minut.

Posléze se bílí začali v první řadě třást o nulu, zatímco oni sami nebyli příliš schopni zahrozit. To Ukrajinci mohli udeřit hned třikrát, ve dvou případech dokonce ze sta procent i měli. Poté, co si totiž Drobný vyšlápl na Ševčukův projektil, zívala na Děviče odkrytá svatyně a on přesto z většího úhlu přestřelil. Ještě hlasitěji pak do nebe volala spálená šance Šindera. Tentokrát v 84. minutě Drobný neodhadl úplně nejlépe střílenou přihrávku napříč šestnáctkou a Šindera nechal ze tří kroků víceméně samotného zakončovat - opět se pálilo spíše na ragbyovou branku. Třetí příležitost už nebyla tak stoprocentní - Jarmolenko zasekl Pudila a pak nedokroutil svůj pokus ke vzdálenější tyči. Češi tak s vypjetím všech sil svých i paní štěstěny udrželi nulu.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (600)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele