Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna CONMEBOL (Jižní Amerika) - základní část, 10. kolo
10.09.2021 00:30 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Gaston Pereiro (vlevo) (© AFP)

Uruguay díky vítězství nad Ekvádorem poskočila na 3. místo

Bojovné utkání nakonec ve druhé minutě nastaveného času dokázal pro Uruguay urvat Gastón Pereiro. Vítězná Uruguay se tak dostala před svého soupeře na 3. místo. I Ekvádor však nadále drží postupovou 4. příčku.

Utkání rozhodně nepostrádalo náboj, fotbalové krásy však mnoho nepobralo. Uruguay sice zpočátku měla mírnou převahu, dobře hrající Ekvádor ji však nepouštěl do žádných šancí. Stejně tak Ekvádorci ale směrem dopředu nedokázali prakticky nic vymyslet. První alespoň trochu nebezpečná situace byla k vidění u uruguayské brány až ve 29. minutě. Útok po křídle totiž vyústil až k centru do vápna, Ronald Araújo jej však srazil na roh.

Podobná akce byla k vidění o 3 minuty později na druhé straně, ale ani z Rodríguezova centru se neurodila žádná akce. Ve 39. minutě vyslal Bentancur za obranu Rodrígueze, který vystřelil na bránu soupeře, ale i kdyby překonal Ortíze (což se mu stejně nepovedlo), stejně stál v ofsajdu. První poločas nabídl skutečně jen kvalitní defenzivu na obou stranách.

Druhý poločas začal přece jen o něco lépe a ve 47. minutě utekl uruguayské obraně Plata, střílel však pouze vedle brány. V 53. minutě pronikl z křídla do vápna Federico Valverde. Centr se mu sice nepovedl, paradoxně ale mohl skončit gólem, jelikož přeletěl zaskočeného gólmana Ortíze a odrazil se od břevna. Ekvádorská obrana si poté ale s odraženým míčem poradila. První střelu na bránu v zápase zaznamenal Ekvádor zásluhou Gaibora až v 59. minutě, rána z dobrých 40 metrů ale nemohla nadělat Muslerovi problémy.

Gólem zaváněla situace ze 65. minuty, kdy Estupiñán poslal z křídla ostrý centr do vápna, který si stoper Giménez málem srazil do vlastní brány, situaci ale zvládl. Pravděpodobně klíčový moment zápasu přišel v 71. minutě. Giménez ve vápně kolíky kopl do stehna útočníka Estradu, který se skácel k zemi, rozhodčí však neodpískal penaltu a VAR mlčel. Zásah VAR si možná zasloužil i velice tvrdý skluz Nándeze na kotník Platy, celé utkání však bylo vedeno ve velmi agresivním duchu a rozhodčí tak neudělil ani žlutou kartu.

Ekvádor ke konci zápasu působil přece jen o něco nebezpečnějším dojmem, což potvrdil opět Michael Estrada, který svou hlavičku však nasměroval pouze doprostřed brány. Jako blesk z čistého nebe však v 86. minutě udeřila Uruguay, radost jí však překazil VAR. Matías Vecino sice parádní ranou z hranice vápna vstřelil gól, ten však neplatil pro ofsajd přihrávajícího hráče. Ekvádor však toto varování nevzal zcela vážně. V nastaveném čase totiž obrana nechala v pokutovém území trestuhodně volného Gastóna Pereira, který hlavou zužitkoval centr Nándeze. Zápasu by sice slušela více remíza, na to se však historie neptá a Uruguay tak zapsala další důležitou výhru.

Autor: Jaroslav Novotný / espn.com, youtube.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele