Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina G, 1. kolo
24.03.2021 18:00 CET
4 : 2
(2:0)

Reportáž

Burak Yilmaz (© AFP)

Burak Yilmaz hattrickem pokořil Nizozemce, dostali čtyři branky

Turecko vstoupilo do kvalifikačních bojů naprosto fenomenálním způsobem, protože doma rozstřílelo Nizozemce čtyřmi góly. Hlavní podíl na tom má zkušený kanonýr Burak Yilmaz, který se prosadil třikrát. Nizozemci sice v závěru utkání zdramatizovali, ale neproměňování šancí je stálo body.

Tak tohle bylo naprosto skvělé. Nizozemci sice šlo do utkání v roli mírného favorita, ale nakonec to byla poměrně jednostranná záležitost. A hlavním hrdinou v tomhle tureckém eposu byl velezkušený Burak Yilmaz. Tim Krul na dnešní utkání nebude vzpomínat v nejlepším a jeho celá obrana taky ne. Ofenziva hostí zabrala až příliš pozdě a vše dovršil Depay, který v závěru neproměnil penaltu.

Nizozemci se od začátku utkání trochu lekli svého soka a poměrně často mu odevzdávali míče velmi snadno. A už ve 14. minutě se domácí dočkali první branky. Hakan Çalhanoğlu našel na středu hřiště u vápna Buraka Yilmaze, který balon převzal a znenadání balon napálil bodlem k tyči. U ní byl Tim Krul pozdě, tuhle střelu vůbec nečekal.

Oranjes se vepředu poměrně trápili a brankář Uğurcan Çakır musel poprvé do akce vlastně až po pětadvaceti minutách, ale rána Depaye v podstatě ani nestála za řeč. A věci se zhoršily po třiceti minutách, kdy vracející se útočník Malen fauloval ve vápně pronikajícího Okaye Yokuşlua a sudí pískal penaltu. K ní se sebevědomě postavil opět Yilmaz a nemýlil se - 2:0.

Turecko bylo jasně aktivnějším týmem, ale přesto mohlo inkasovat ještě do konce poločasu. Standardní situaci si vzal na starosti Steven Berghuis, který posadil míč na hlavu stopera De Ligta. Ten však otřel míč o tyč, od níž se pomalu šoural do sítě. Z brankové čáry jej ale vykopl Okay Yokuşlu, který odpálil míč do bezpečí.

Prohrávat o dvě branky po poločase rozhodně není nic příjemného. Ale Nizozemci se nepoučili. V šatně zůstali i po změně stran, alespoň duchem. Jen 30 vteřin po zahájení druhé půle Umut Meraş našel na hraně vápna Hakana Çalhanoğlua, který zvolil táhlou střelu a ta zapadla do sítě - 3:0.

Ani tahle rána ale nizozemskou reprezentaci nepoložila do kolen a hosté se snažili s výsledkem ještě něco udělat. V 58. minutě útočník Steven Berghuis napřáhl ze standardní situace a poslal míč jen kousek mimo levou tyč! Po hodině hry se hosté rozhodli pro nasazení vícero útočníků a do hry naskočil zkušený hráč Sevilly Luuk de Jong. A jeho účast ve hře byla znát.

Nizozemci se do vápna Turků dostávali stále častěji, jejich ofenziva napadala velmi nebezpečně obranu domácích a výsledky se dostavily. V 75. minutě vykřesal naději pro hosty Davy Klaassen, který dostal ve vápně krásný pas od Depaye. Zpracoval si balon a poslal ho pod padajícím brankářem do sítě.

A to nebylo všechno, protože jen o minutu později to zase bylo úplně jiné utkání. Další centr ze strany Uğurcan Çakır neudržel, z čehož čerpal Luuk de Jong. Ten byl dostatečně důrazný a v pádu dostal míč do sítě.

Jenže ani Turci to nezabalili. Po faulu u vápna se k míči postavil Burak Yilmaz, který ukázal, že není jen kladivo do vápna, ale nýbrž i skvělý technik. Míč nádherně zakroutil do sítě a Turci vedli o dvě branky. V závěru sice ještě mohl snížit Memphis Depay, jenže nařízenou penaltu brankář Çakır chytil!

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
Elmas

0:2

Reagovat
Modroočko

1:0

Reagovat
waynemarkrooney

1:3

Reagovat
John Obi Mikel

2:3

Reagovat
ignor24

Reagovat
montaigne33

To se nepovedlo- ale věřím, že se TULIPÁNY ZVEDNOU!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele