Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina C, 2. kolo
28.03.2021 20:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Xherdan Shaqiri (© AFP)

Švýcarsko přeci jen udolalo Litvu a ve skupině C je stále stoprocentní

Švýcarsko navázalo na nedávnou výhru v Bulharsku (3:1), ovšem proti odhodlané Litvě se pořádně natrápilo a o "povinný" tříbodový zisk se strachovalo až do samotného konce. Díky nejtěsnější výhře v poměru 1:0 však zůstává bez ztráty bodu a nachází se na druhém místě tabulky o skóre za vedoucí Itálií. Litevci se při své premiéře v tomto kvalifikačním cyklu rozhodně nemusejí stydět a jasně naznačili, že nehodlají být jen do počtu.

Tomuto nedělnímu utkání předcházela velmi kuriózní situace, která se na mezinárodní scéně jen tak nevidí. Těsně před výkopem totiž pořadatelé na stadionu v St. Gallenu zjistili, že výška jedné z branek neodpovídá rozměrům (2,44 metru) a museli ji tedy narychlo vyměnit, což rozhodně nebyl lehký úkol. Nicméně v relativně krátkém čase se jim to nakonec povedlo a duel byl proto opožděn jen o necelých dvacet minut.

Tento netradiční moment spíše rozhodil Litvu, jelikož už po necelých sto dvaceti sekundách obdržela jediný gól utkání. Po chybné rozehrávce litevské defenzívy vymyslel okamžitou kolmici Embolo a uvolnil rozběhnutého Xherdana Shaqiriho, kmenový hráč anglického Liverpoolu pak bez potíží usměrnil míč do vzdálenějšího spodního rohu. Neuběhlo ani dalších osm minut a jasný favorit mohl jít do dvoubrankového vedení.

Po rohovém kopu z levé strany nebezpečně hlavičkoval Akanji a jeho nadějný pokus olízl protější konstrukci, od které se vzápětí odrazil do zámezí. Švýcaři si ve zbytku úvodního dějství vytvořili ještě dvě nadějné příležitosti, nicméně projektil Seferoviče minul hostující branku o několik decimetrů a poté se blýskl parádním zákrokem brankář Švedkauskas, jenž brilantním způsobem zlikvidoval prudkou hlavičku právě od útočníka portugalské Benficy.

Hosté po změně stran pozorně bránili a svého protivníka téměř k ničemu nepouštěli, teprve v závěrečné dvacetiminutovce začali více riskovat a svěřenci trenéra Vladimira Petkoviče toho chtěli využít. Jenomže až do závěrečného hvizdu nedokázali ani jednou vyzrát na famózního Švedkauskase, jelikož ten si nejprve poradil s dělovkou zblízka od střídajícího Zakarii a v nastaveném čase zneškodnil i pokusy Zubera s agilním Seferovičem.

Autor: Viktor Sandev / fifa.com, livesport.cz, whoscored.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
Elmas

3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele