Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina H, 1. kolo
24.03.2021 20:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Sandi Lovrič (© AFP)

Historicky první výhra Slovinska nad Chorvatskem, postaral se o ní Lovrič

Od rozdělení Jugoslávie na sebe obě země, patřící ještě v minulém tisíciletí do jednoho státu, narazily osmkrát. A daleko úspěšnější bylo v tomto měření sil Chorvatsko, které se svým územním sousedem neprohrálo ani v jednom případě. Jenomže na devátý pokus se přece jen Slovinsko radovalo z vítězství, které mu zařídil po čtvrthodině hry svým gólem Sandi Lovrič.

Dokonce Chorvaté na slovinské půdě ve všech předchozích čtyřech zápasech vyhráli. Avšak na úvod aktuálního kvalifikačního cyklu pro světový šampionát v roce 2022 nepředvedli nijak povedený výkon a museli se před svým protivníkem, zřejmě zaslouženě, sklonit. Za celých devadesát minut totiž ani jednou nenašli odpověď na inkasování a cestu za přesným zásahem.

Domácí vlastně potvrdili, že jejich podzimní postup do lepší výkonnostní úrovně Ligy národů se neurodil jen vlivem náhodných okolností a start do bojů o turnaj v Kataru započali opravdu parádně. Plynule navázali na úspěšný rok 2020, během něhož v osmi střetnutích ani jednou nepoznali přemožitele, a dostali se tak v tabulce na průběžné druhé místo za vedoucí Rusko.

Svěřenci trenéra Zlatka Daliče přitom vstoupili do utkání aktivněji a klidně se mohli vedení ujmout oni. V 7. minutě napřáhl svou pravačkou zpoza šestnáctky Kramarič, nicméně prostor brány o kousek netrefil, o tři minuty později se osměloval Vlašič, který i z těžkého úhlu našel skulinku mezi nohama brankáře Oblaka, nakonec ale míč narazil jenom o vzdálenější tyčku.

V 15. minutě naopak mužstvo kouče Matjaže Keka vyučilo svého protivníka z produktivity a postaralo se o rozhodující okamžik. Kramarič ve středu pole přišel o balón, Lovrič ho předal na Šporara, který narazil Iličičovi, a ačkoli jeho přihrávku na Šporara zastavil skluzem bránící Vida, objevil se na hranici pokutového území nikým nehlídaný Lovrič, jenž pohotově zacílil.

Krátce před přestávkou se snažil náskok Slovinců navýšit Iličič, nicméně merunu nasměroval pouze do zámezí, a ve druhé půli se pak domácí soustředili především na hájení průběžného výsledku. Tahle taktika se ukázala jako správná, Chorvatsko směrem dopředu prostě nezářilo. V 84. minutě zahrozil snad jen Perišič, jeho pokus však skončil v náručí připraveného Oblaka.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, livesport.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
Elmas

0:1

Reagovat
Modroočko

Prekvapenie, 1:0

Reagovat
klokan.paul

Reagovat
waynemarkrooney

Reagovat
Elmas

Reagovat
waynemarkrooney

1:1

Reagovat
John Obi Mikel

0:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele