Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina H, 3. kolo
30.03.2021 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Radost hráčů Slovenska (© AFP)

Kritizované Slovensko zabralo v pravý čas, doma porazilo Rusko

Přece si Slovensko dokázalo napravit svou reputaci. Po remízách na Kypru a doma s Maltou, možná trochu nečekaně, skolilo doma Rusko, které v úvodních dvou zápasech neztratilo ani bod. Situace ve skupině H je tak obecně po třech kolech vážně pořádně napjatá. Domácí se vyhoupli na průběžnou třetí pozici, hosté naopak přišli o svou vedoucí a spadli na druhou.

Svěřenci trenéra Štefana Tarkoviče se ocitli pod těžkou palbou kritiky po nedávných dvou nevalných výkonech s papírově nejpodceňovanějšími soky. Potřebovali opravdu nutně zabrat, aby si možný postup na světový šampionát nezkomplikovali hned po úvodním reprezentačním srazu. A svou těžkou misi splnili úspěšně. Rozhodující gól si na své konto zapsal Róbert Mak.

Mužstvo kouče Stanislava Čerčesova naopak své fanoušky zklamalo. Tentokráte se především příliš nedařilo útočníkovi Arťomovi Dzjubovi, který dosud z pěti vstřelených branek ruského výběru zaznamenal tři přesné zásahy a na jeden přihrával. Skórovat se podařilo pouze jeho spoluhráči Mário Fernandesovi, který ve druhé půli vyrovnával po trefě Milana Škriniara.

Jako by bylo v prvním dějství vidět, že oba celky jsou po úvodních dvou kláních, sehraných během pár dnů, trochu unaveny a opravdu stěží se propracovávaly do nějakých šancí. Ve 2. minutě sice mohl změnit nerozhodný stav Golovin, avšak z přímého kopu minul domácí bránu, ve 27. minutě se za Rusko neprosadil ještě Fernandes, jehož hlavička nebyla přesná.

Slovensko se poprvé výrazněji osmělilo vlastně až po půl hodině hry, nicméně Kuckův pokus hlavou za brankovou čárou neskončil. O osm minut později již nicméně Slováci ukázali, že umějí být produktivní, a ujali se průběžného vedení. Mak zakroutil míč z rohového čtvrtkruhu na hranici brankového území, kam si naběhl důrazně Škriniar, a ten hlavičkou zacílil k tyčce.

Do přestávky mohl odpovědět stále neúnavný a aktivní Fernandes, každopádně ve 44. minutě selhal v koncovce a z dobrého postavení po centru Golovina nasměroval balón hlavou jenom do náruče brankáře Kuciaka. V 71. minutě se již ale naturalizovaný Brazilec zdárně prosadil, to když se dostal k dorážce ve správnou chvíli po chycené střele Kuzjajeva zpoza šestnáctky.

Ani druhé dějství nenabídlo nějakou dechberoucí ofenzivní podívanou. Přesto diváci alespoň u televizních obrazovek nebyli o branky ochuzeni a tu klíčovou měl na svědomí v 74. minutě Mak, jenž tak po asistenci rozvlnil i síť poté, co předvedl parádní individuální akci ve vápně. Rusko se snažilo o reakci zásluhou Dzjuby, jeho hlavičkové zakončení ale mířilo do zámezí.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (1519)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele