Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina I, 5. kolo
05.09.2021 20:45 CET
1 : 7
(0:4)

Reportáž

Robert Lewandowski (© AFP)

Polsko si v San Marinu zastřílelo

Výhra Polska na půdě slabého San Marina se očekávala a konečný výsledek není zase tak překvapivý. Sedm branek portugalského trenéra Sousu potěšilo a jedna vstřelená branka zase udělala radost San Marinu. Hlavní hvězdou večera byl ale Adam Buksa, který v nastavení dvěma góly zkompletoval hattrick. Biało-czerwoni se střelecky naladili na středeční, dlouho očekávaný zápas s Anglií.

San Marino vstupovalo od utkání jako jasný outsider, který nemá vůbec co ztratit. Fotbalový trpaslík je ve skupině poslední a zatím nezískal ani bod. Trenér hostujícího týmu Paulo Sousa obměnil sestavu a oproti zápasu s Albánií dal přednost některým novým tvářím. Brankář Szczęsny a hvězdný útočník Robert Lewandowski však zůstali. Právě od Lewandowskiho hrozilo obraně San Marina největší nebezpečí.

Kanonýr Bayernu Mnichov střílí góly jako na běžícím páse a obrana San Marina ho uhlídala jen pět minut. San Marinu selhala ofsajdová pasta a Lewandowski se objevil před Benedettinim úplně sám, zpracoval si balón a neomylně zakončil. Polsko se uvolnilo a začalo sázet další góly. V 16. minutě prošla Puchazova přihrávka až před prázdnou branku, kde měl snadnou úlohu Karol Świderski. Za dalších pět minut obrana domácích opět zaspala, znovu nevyšel ofsajd systém a Robert Lewandowski zvyšoval už na 3:0. Po dvaceti minutách to nevypadalo s domácími ani trochu dobře.

Polsko pokračovalo v ofenzivních choutkách a po rohovém kopu zazdil obrovskou tutovku Piątkowski. Těžce zkoušené San Marino muselo ještě v prvním poločase sáhnout ke střídání, což ale nemělo na hru zásadní vliv. Ve 45. minutě už vedli Biało-czerwoni o čtyři góly a opět k tomu přispělo katastrofální bránění domácích. Stačil pas za obranu, jeden zapomenutý obránce a před Benedettinim zakončoval sám Karol Linetty. Od potupného bůra v prvním poločase zachránil San Marino brankář, když dobře zareagoval na střelu Świderského.

První poločas byl jednoznačnou záležitostí, ale začátek druhého poločasu přinesl změnu. Ve 48. minutě se totiž domácím podařilo skórovat a už to byl sám o sobě zajímavý úspěch. Chybovala tentokrát polská defenziva a Nicola Nanni střelou k tyči zpoza vápna zařídil čestný úspěch. Potenciální zvrat v zápase to samozřejmě nepřineslo. Poláci byli nadále dominantní a svůj náskok ještě zvýšili.

V 67. minutě rozehráli hosté další ze série rohových kopů, Michal Helik doběhl balón k brankové čáře, centrem přehodil špatně vyběhnutého brankáře a na zadní tyči hlavou do prázdné branky skóroval Adam Buksa. O deset minut později se Polsko dožadovalo pokutového kopu, který sudí nejprve odpískal, ale následně ho odvolal. D'Addaria se totiž žádného prohřešku nedopustil.

Závěr zápasu byl zcela pod polskou kontrolou a na Benedettiniho se dál valily útočné akce. Buksovu hlavičku brankář San Marina vyškrábl na rohový kop a Świderského střelu zablokoval Conti. Polsko se do konce zápasu prosadilo ještě dvakrát a pokaždé v nastaveném čase.

Ve druhé minutě nastavení přilétl z pravé strany načechraný centr, na který si naskočil Adam Buksa a hlavou zvýšil na 6:1. A za další dvě minuty stejný hráč zkompletoval hattrick a uzavřel výsledek na konečných 7:1 pro Polsko. Buksa může mohl znovu děkovat fantastické přihrávce, tentokrát z levé strany hřiště. Polsko si nad San Marinem připsalo povinnou výhru a střelecky se naladilo na důležitější zápas s Anglií, který je na programu už ve středu ve Varšavě.

Autor: Ondřej Linhart / onlajny.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele