Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina H, 2. kolo
27.03.2021 15:00 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Artjom Dzjuba (© AFP)

Rusko si díky dvěma trefám Dzjuby poradilo s houževnatým Slovinskem

Slovinsko nedokázalo navázat na senzační středeční úspěch s Chorvatskem a tentokráte bude odjíždět z ruského Soči s prázdnou. Na půdě favorita inkasovalo hned dvakrát během úvodních pětatřiceti minut, a i když velmi záhy snížilo, tak se na vyrovnání již nezmohlo. Svěřenci trenéra Stanislava Čerčesova naopak uspěli podruhé za sebou a udrželi se na čele tabulky s plným počtem šesti bodů.

Toto sobotní utkání přineslo několik vyložených možností v obou poločasech, ovšem branky padaly pouze v tom prvním. Hrdinou ruského výběru se stal tradiční kanonýr Zenitu Petrohrad Artjom Dzjuba, jenž vsítil oba dva góly během pouhých devíti minut. Úvodní větší možnost se urodila po necelých sedmi minutách hry, kdy po centru Žirkova nebezpečně hlavičkoval právě pozdější hrdina Dzjuba, avšak v tomto případě prostor tří tyčí těsně netrefil.

Ihned na to se po rohovém kopu dostal do zakončení z bezprostřední blízkosti Jikia, nicméně na brankáře Oblaka si nepřišel, neboť ten vyboxoval balón daleko od své branky. Krátce po dvaceti odehraných minutách se probojoval k hlavičce obránce Fernandes, ale ani on neměl přesnou mušku a mířil příliš vysoko. Domácí v následujícím průběhu nepolevovali v tlaku a kýženého vedení se dočkali ve 26. minutě.

Po pasu z levého křídla předvedl efektivní zpracování Kuzjajev a balón okamžitě předložil právě pro Dzjubu, jehož pohotová přízemní střela z deseti metrů zapadla do sítě kolem marně se natahujícího Oblaka. O šest minut později se Slovinci mohli dočkat vyrovnání, ovšem pokus Josipa Iličiče z hranice pokutového území proletěl těsně vedle vzdálenější konstrukce. Neuběhly ani další tři minuty a svou druhou branku tohoto střetnutí vsítil aktivní Dzjuba.

Ze čtrnácti metrů se opřel do balónu Golovin a orazítkoval břevno, poté se v předbrankovém prostoru nejlépe zorientoval právě Dzjuba a i v obležení tří protihráčů zamířil do pravého spodního rohu. Tým vedený koučem Matjažem Kekem se však v žádném případě nevzdal a po bleskové akci se vrátil zpět do hry o bodový zisk, neboť se prosadil zkušený záložník italské Atalanty Iličič.

Ten po parádním sklepnutí od Zajce vypálil z dvaceti metrů a krásně se trefil k protější tyči. Po změně stran se hrálo přeci jen opatrněji, Slovinsko mohlo překvapivě srovnat stav přesně v polovině druhé půle. Jenže to by nesměl pohrdnout stoprocentní možností střídající Vetrih, který zblízka neusměrnil míč do branky. V 71. minutě pálil do boční sítě exsparťan Karavajev, Rusko si následně pohlídalo hubený náskok až do závěrečného hvizdu.

Autor: Viktor Sandev / livesport.cz, whoscored.com, fifa.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
Elmas

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele