Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina G, 2. kolo
27.03.2021 18:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Luuk de Jong (© AFP)

Oranjes zvítězili nad Lotyšskem o dva góly

První tři body do kvalifikační tabulky si připsali Nizozemci, kteří doma porazili houževnaté Lotyšsko 2:0. Oranjes zadělali na vítězství už v prvním poločase brankou Stevena Berghuise a po změně stran pečetil vítězství Luuk de Jong. Utkání v Amsterdam Aréně bylo bohaté na brankové příležitosti, avšak ujali se "jen" dva góly. Poprvé v historii řídila kvalifikační zápas o MS žena - Stephanie Frappartová z Francie.

Před Nizozemskem stál jasný úkol - porazit Lotyše a dát zapomenout na hořkou porážku od Turecka. Domácí se své úlohy zhostili zodpovědně a Lotyšsko bez problému porazili. Hosté se hned od úvodní minuty ocitli pod velkým tlakem a po přetaženém centru Wijnalduma museli Lotyši odvracet první tutovku na brankové čáře. Hned vzápětí střílel těsně vedle Klaassen. Tlak Oranjes se stupňoval a branku těsně minul i Berghuis, zatímco hlavičku Klaassena boxoval Ozols. Ve 27. minutě se opět dostal k hlavičce Klaassen a tentokrát Ozolse zachránilo břevno. Bylo jen otázkou času, kdy se Nizozemci poprvé prosadí a po půlhodině hry to konečně klaplo. Steven Berghuis vypustil z hranice šestnáctky parádní levačku a Ozols se mohl natahovat marně - 1:0 pro Nizozemsko.

Gólový apetit Oranjes se ještě zvýšil a obrana Lotyšska si ne a ne oddechnout. Memphis Depay pálil vedle a také Luuk de Jong hlavičkoval do břevna. Nizozemsko v prvním poločase svého soupeře přejelo, ale trestuhodně vsítilo jen jednu branku.

Lotyšský trenér Kazakevičs sáhl po přestávce ke dvěma změnám. Herní výkon svých svěřenců se mu ani trochu nezamlouval a bylo jen zázrakem, že neprohrávali výraznějším rozdílem. V 54. minutě přišla další tutovka Nizozemců, po hlavičce de Ligta a zákroku Ozolse poskakoval balón na brankové čáře, ale nikdo v oranžovém ho nedokázal dotlačit do branky. Šance domácích zase začali přibývat a znovu bylo jen otázkou času, kdy Ozols inkasuje druhý gól. Stalo se tak dvacet minut před koncem. Po rohovém kopu se hlavou prosadil Luuk de Jong a dodal Nizozemcům potřebný klid. Domácí prakticky pořád útočili a Ozols se ani potom nenudil. Zlikvidoval příležitosti Depaye a teprve až v 81. minutě zahrozili Lotyši. Savalnieks v ojedinělé šanci poslal balón těsně vedle a Ciganis za chvíli dokonce trefil tyčku. Oranjes nakonec žádné drama nedovolili a po výhře 2:0 zapsali první tři body.

Autor: Ondřej Linhart / onlajny.com, fifa.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

4:0

Reagovat
Elmas

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele