Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina J, 3. kolo
31.03.2021 20:45 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Radost hráčů Severní Makedonie (© AFP)

Löwovi poslední kvalifikační zápas nevyšel. Německo senzačně padlo se Severní Makedonií

Tenhle výsledek je asi vůbec tím nejpřekvapivějším v rámci dosavadního průběhu kvalifikace na mistrovství světa v roce 2022 v Kataru. Severní Makedonie jednoduše ukázala, že její postup na odložené EURO 2020 se neudál vlivem náhodných okolností, a hrdému Německu, stále ještě vedenému slavným trenérem Joachimem Löwem, uštědřila na jeho půdě porážku.

V předchozích dvou kvalifikačních střetnutích Německu vyšly především jejich úvodní okamžiky. Proti Islandu skórovalo dvakrát během sedmi minut, s Rumunskem si poradilo díky vstřelené brance po sedmnácti minutách hry. Jenže proti Severní Makedonii narazilo na poměrně tvrdý odpor. A šance na řadu nepřicházely tak často, jak by si domácí představovali.

V podstatě v té největší v rámci prvního poločasu se zjevil v 9. minutě Goretzka, ke své smůle však z vápna napálil pouze břevno. Ve 27. minutě se osměloval Gnabry, dostal se ovšem na levé straně do poměrně složitého úhlu, a tak gólman Dimitrievski zakročil pohotově svýma nohama. Ve 31. minutě hrozil Gnabry ještě jednou, trestuhodně však bránu pouze přestřelil.

Hosté v Duisburgu směrem dopředu nijak nezářili, soustředili se hlavně na kompaktní výkon v zadních liniích a všudy všeho se jim opravdu náramně dařilo rozbíjet ataky soupeře už v samých počátcích. Možná že ve 40. minutě jaksi mohl načít dosud bezgólové skóre Alioski, jeho přímý volný kop každopádně brankář Ter Stegen vyřešil tak, že balón vyrazil do zámezí.

V závěru dějství prvního ale vypukla radost na straně Severní Makedonie na plné obrátky. V nastavení možná všichni očekávali, že Bardhi bude střílet, jenže ten chytře předložil míč na hranici brankového území na nikým nechráněného Panděva, který z blízkosti snadno zacílil za Ter Stegena. Legenda balkánského celku zaznamenala celkově třicátý sedmý gól v nároďáku.

Ve druhém poločase svěřenci trenéra Igora Angelovského ještě více mobilizovali své síly v defenzivních činnostech. A ačkoli až do 63. minuty nevyprodukovali Němci jedinou střelu na bránu, ukázali, že umějí být velmi produktivní. Vyrovnáno totiž bylo poté, co Alioski ve vápně fauloval Saného, a nařízenou penaltu využil Gündogan do protipohybu Dimitrievského.

Nationalelf tenhle okamžik trochu povzbudil ve snažení, třeba v 80. minutě mohl přisoudit tři body na stranu Německa střídající Werner, jenže merunu namířil nepochopitelně pouze vedle brány. A tak si poslední slovo vzala Severní Makedonie. Ademi se v šestnáctce zbavil kličkou bránícího Rüdigera, přihrál před bránu na sbíhajícího si Elmase, který už jen lehce skóroval.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, dw.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
Elmas

2:1

Reagovat
Beči

V podstatě ano

Reagovat
smazaný uživatel

Za to že si tipoval, že to bude těsný. Já tipoval tak 4:1 minimálně.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele