Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina J, 1. kolo
25.03.2021 20:45 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Německo pokazilo Islandu jubileum, hladce zvítězilo o tři branky

Jubilejní pětistý zápas v historii nedopadl výsledkově pro islandský nároďák dle jeho představ a nálad. V součtu s nezdařenou podzimní Ligou národů a neúspěšnou baráží o postup na letní evropský šampionát si připsal na své konto již osmou porážku z posledních devíti střetnutí. Německo bylo prostě lepším týmem a díky třem přesným zásahům získalo po právu tři body.

Nový trenérský štáb výběru ze severu Evropy se v tomto měření sil moc nepředvedl. Arnar Vidarsson spolu s asistentem Eidurem Gudjohnsenem, bývalým reprezentačním útočníkem, a technickým poradcem Larsem Lagerbäckem však měli ztíženou situaci hlavně kvůli několika absencím, včetně zřejmě nejzásadnější, a to té v podobě velezkušeného Gylfiho Sigurdssona.

Domácímu kouči Joachimovi Löwovi, jenž nyní prožívá jako šéf lavičky své poslední období během kvalifikačních bojů, neboť po červnovém turnaji nejlepších evropských mužstev se s Nationalelf rozloučí, rozhodně hodně pomohl dobrý start do tohoto duelu. A to i přesto, že nakonec nemohl využít služeb Toniho Kroose, jenž mu vypadl z nominace vlivem zranění.

Němci maximálně ovládli především statistiku držení míče, Islanďané vykazovali v tomto ohledu pouze čtyřiadvacet procent. Ačkoli hosté už po sedmi minutách inkasovali dvě branky, pořád jako by přenechávali prostor pro Die Mannschaft, nebo lépe řečeno ho vlastně neuměli dostat pod nějaký permanentní tlak. Třetí gól pak obdrželi chvilku po začátku druhého dějství.

Německo se jednoduše muselo revanšovat za listopadový šestibrankový debakl ve Španělsku a evidentně si chtělo udobřit své fanoušky od úvodních chvil. Sotva rozhodčí Jovanovič foukl do píšťalky na znamení zahájení hry, už se třepotala branková síť. Naplno se přitom projevila spolupráce tří hráčů Bayernu, kteří jasně potvrdili, proč se loni stali šampióny Ligy mistrů.

Kimmich obloučkem ve 2. minutě našel ve vápně na hranici ofsajdu balancujícího Gnabryho, ten merunu sklepl dozadu pro Goretzku, který okamžitě vypálil a bez obtíží přelstil brankáře Halldórssona. A v 7. minutě založil Kimmich další povedenou akci, na levé straně uvolnil Saného, ten balón poslal do druhé vlny sbíhajícímu si Havertzovi, jenž poté též přesně zacílil.

Island se snažil reagovat na nepříznivý stav ve 27. minutě, to když Bödvarsson velmi snadno přetlačil v souboji bránícího Klostermanna, přihrál na Sigurjónssona, jehož pokus zablokoval až stoper Rüdiger. Další šance přicházely na řadu sporadicky, a to na obou stranách. A změnu skóre přinesla až ta z 56. minuty, kdy Gündogan zamířil tvrdě po zemi do dolního rohu brány.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, livesport.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
Elmas

3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele