Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina H, 9. kolo
11.11.2021 20:45 CET
1 : 7
(1:4)

Reportáž

Radost chorvatských reprezentantů (© AFP)

Chorvatsko vysoko deklasovalo Maltu a o přímý postup na MS si to rozdá s Ruskem

Favorizované Chorvatsko nepřipustilo na Maltě žádnou senzaci, k utkání přistoupilo velmi zodpovědně a podceňovaného protivníka rozdrtilo ve vysokém poměru 7:1, všechny branky navíc zaznamenalo během necelých pětašedesáti minut. Po výhře se udrželo na druhé pozici s dvaceti body a za vedoucím Ruskem stále zaostává o dva body. Pokud chce přímo postoupit na mistrovství světa, tak na závěr ve Splitu potřebuje porazit právě Rusko.

Svěřenci trenéra Zlatka Daliče si s chutí zastříleli, utkání bylo od samého začátku velmi bohaté na gólové příležitosti a teprve v závěrečné půlhodině tempo hry lehce opadlo. Vicemistři světa z roku 2018 začali dle očekávání aktivně a do vedení se dostali již po necelých šesti minutách zásluhou zkušeného Ivana Perišiće, k němuž se po chybné rozehrávce soupeře dostal míč po ose Luka Modrić - Andrej Kramarić a přízemní střelou prázdnou branku neminul.

Neuběhlo ani dalších šest minut a jasný favorit dokázal rozvlnit síť podruhé, ale Brozović se nakonec z branky neradoval vinou předchozího ofsajdu Kramariće. Vzápětí mohl na opačné straně senzačně srovnat úspěšně zakončující Degabriele, nicméně ani jeho trefa neplatila kvůli zřetelnému ofsajdovému postavení. Reprezentace z Balkánského poloostrova hrála nesmírně trpělivě a z pojišťovacího gólu se radovala přesně v polovině prvního poločasu.

Pětadvacetiletý obránce francouzského Marseille Duje Ćaleta-Car zužitkoval skvěle zahraný přímý volný kop od Modriće a hlavou uklidil balón přímo do protějšího spodního rohu. Domácí se dočkali čestného úspěchu krátce po odehrané půlhodině, neboť po rychlém brejku a závěrečném pasu od Degabrieleho se před dotírajícím Montebellem snažil odkopnout míč do bezpečí vracející se Brozović, jenomže ke své smůle rozvlnil síť vlastní branky.

Od této chvíle však dominovalo na trávníku Chorvatsko a v rozmezí 39. - 64. minuty nasázelo hned pět branek. Dvoubrankový náskok mu vrátil Mario Pašalić, ten po další hrubce v defenzívě trpaslíka obdržel finální nahrávku od Kramariće a zcela odkrytý prostor tří tyčí nemohl minout. Gólové hody v úvodním dějství ani tímto gólem ještě neskončili, v nastaveném čase se totiž prosadil hvězdný Modrić.

Těsně před tím o kousek přestřelil horní tyčku dobře postavený Perišić, pak Modrić přelstil ofsajdovou past po elegantní patičce od Pašaliće a naprosto bezmocného brankáře Bonella nekompromisně propálil - 1:4. Obrázek hry se neměnil ani ve druhé půli, po necelých dvou odehraných minutách se prosadil Lovro Majer. Třiadvacetiletý záložník francouzského Rennes se po pasu z pravého křídla a hlavičce Kramariće dostal k dorážce zblízka a dobře věděl, jak s ní naložit.

Ihned na to opět nedokázal úspěšně zamířit nesmírně aktivní Perišić, zoufalý Bonello lovil míč ze sítě pošesté v 54. minutě. Zasloužené vstřelené branky se dočkal také Kramarić, jenž si všiml lehce vyběhnutého brankáře Malty a chytře ho překonal přízemním pokusem z nějakých třiceti metrů. Přesně o deset minut později uzavřel gólový účet svým druhým zásahem Majer.

Po hezké akci středem hřiště si chtěli navzájem narazit balón Oršić s Livajou, avšak ten prošel právě až k rozběhnutému Majerovi, který ho bez větších potíží napálil pod břevno. Ve zbývajícím průběhu se čtvrteční utkání spíše jen dohrávalo a k ničemu nebezpečnému nedošlo. Malta před závěrečným kláním zůstává na pátém místě s pěti body a bude ho hájit proti Slovensku.

Autor: Viktor Sandev / soccerway.com, uefa.com, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele