Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina I, 4. kolo
02.09.2021 20:45 CET
0 : 4
(0:0)

Reportáž

Harry Kane (© AFP)

Angličani vyhráli v Maďarsku a přiblížili se mistrovství světa

Na souboj dvou nejlepších celků skupiny I to na hřišti ani náhodou nevypadalo. Anglii v Maďarsku vyšel druhý poločas a vyhrála jednoznačně 0:4, když se postupně prosadili Sterling, Kane, Maguire a Rice.

Co do personálu udělali Angličani v základní sestavě jen jednu změnu oproti neúspěšnému finále mistrovství Evropy. Místo Kierana Trippiera naskočil Jack Grealish, tudíž před Pickfordem operovali jen čtyři obránci ve složení Walker, Stones, Maguire, Shaw. Uprostřed zálohy nastoupili Phillips, Rice a Mount, na křídlech pak vedle Grealishe podporoval hroťáka Kanea také Sterling.

Maďaři se s eurem rozloučili už v základní skupině, když v bitvě o postup neudrželi vedení proti Německu. V porovnání s tímto utkáním udělal trenér Rossi tři změny v zahajovací jedenáctce. Před Gulácsim nastoupili na stoperu opět Orban a Attila Szalai, místo Botky ale předvedl svůj výkon Kecskes. Na levém kraji hřiště znovu operoval Fiola, na pravém ale dostal přednost Bolla před Negem. Střed pole tentokráte sestával ze čtyř hráčů, přičemž místo v sestavě si zachovali Schafer, Kleinheisler a Sallai, Szoboszlai ovšem nahradil Nagyho. V útoku dostal důvěru Adam Szalai.

První polovina utkání nepatřila mezi ty nejzáživnější, důkazem čehož budiž statistika střel na bránu, ve které oběma celkům svítila nula. Ostrované sice měli více ze hry, ale nic z toho. Až po přestávce začali ukazovat své kvality. Nejprve Walker vyslal Kanea, který si před obráncem podržel míč a následně pálil do Gulácsiho.

Deset minut po návratu ze šaten už se příznivci hostujícího mužstva mohli radovat. Grealish na levé straně šikovně prostrčil balón na Mounta, jenž z brankové čáry vracel do ohně. Na malém vápně přesně na takovou přihrávku čekal Raheem Sterling, který v klidu uklidil za Gulácsiho záda.

Netrvalo dlouho a vedení Angličanů dostalo dvojnásobnou velikost. Szalaiova pokažená rozehrávka vedla k rychlé akci soupeře, přičemž opět v tom měl prsty na kraji operující Grealish. Ten tentokrát sám odcentroval, přičemž hlavička Harryho Kanea z malého vápna byla pro brankáře příliš velkým soustem.

Po třech čtvrtinách utkání se mohl Kane zapsat do dějin utkání podruhé, jeho přízemní ránu ovšem Gulácsi reflexivně vykryl. Vzápětí ovšem přišel rohový kop, k němuž se postavil Shaw. Centr z jeho kopačky přistál přesně na hlavě Harryho Maguirea, od níž putoval i přes Gulácsiho dotyk do brány.

I nadále nabízel druhý poločas spoustu vzrušení, Sterlingův náběh a následná klička gólmanovi neslavila úspěch jen proto, že se anglický křídelník vyhnal mimo optimální střelecký úhel. Kaneova narážečka o Grealishe ztroskotala na Gulcásim, na druhé straně Sallai tvrdou ranou konečně prověřil Pickforda.

Nakonec se Southgateovi svěřenci dočkali ještě čtvrtého zářezu. Grealish namísto střeli zvolil přihrávku za vápno, kde číhal Declan Rice. Středopolař West Hamu napřáhl ke střele z první ze střední vzdálenosti a ta po zemi zaplula do sítě. Ve zbytku utkání už se nic důležitého nestalo a Anglie tak zvítězila hladce 0:4.

V tabulce jí nadále patří první místo a aktuálně již pětibodovým náskokem na nejbližší pronásledovatele, kterými jsou vedle Maďarska také Polsko. O další bod zpět je Albánie, Andorra se San Marinem by do postupových bojů promluvit neměli.

Autor: Martin Vejdělek / onlajny.com, highlightsfootball.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele