Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina A, 3. kolo
30.03.2021 20:45 CET
1 : 3
(1:1)

Reportáž

Cristiano Ronaldo (© AFP)

Portugalsko si spravilo náladu. Venku skolilo urputně působící Lucembursko

Poměrně hodně se toho nahovořilo o minulém střetnutí Portugalska, které o vítězství na půdě Srbska přišlo jedině díky fatální chybě nizozemských rozhodčích. Stále ještě úřadující mistři Evropy každopádně museli rychle zmobilizovat své síly a co nejrychleji zapomenout na frustrující nezdar, aby zbytečně neztratili další body v boji o MS v Lucembursku. Nakonec Portugalci přece jen trpaslíka přetlačili o dvě branky, ale pořádně se nadřeli.

Domácí ve svém prvním klání vyhráli na půdě Irska a potvrdili, že by minimálně chtěli trápit celky, které o kvalifikaci na závěrečný turnaj mají evidentní zájem. Jenže Portugalci pro ně představovali až příliš náročnou zkoušku. Určitě ovšem svého soupeře notně znervóznili, neboť to byli právě oni, kdo se ujal průběžného vedení po půlhodině hry.

Do té doby se Lucemburčanům poměrně dobře dařilo díky organizované a kompaktní obraně držet favorita na uzdě. Ten vlastně zahrozil poprvé až ve 24. minutě, kdy se k přímému kopu nachystal tradiční exekutor Cristiano Ronaldo, se svou střelou nicméně na brankáře Morise ještě nevyzrál. Svěřenci trenéra Luca Holtze naopak ihned proměnili svou první větší šanci.

Perfektní práci odvedl především Sinani, který na pravé straně nezazmatkoval, měl dostatek času a prostoru na svůj ukázkový, přesný pas, kterým na místech u pokutové značky vybídl nabíhajícího si Rodriguese, jenž bouchl míčem o zem a ten skončil u vzdálenější tyče, kam se gólman Anthony Lopes, zastupující zraněnou brankářskou jedničku Ruie Patrícia, nenatáhl.

Jenže těsný náskok se Lucembursku nepodařilo do přestávky uchovat. Už ve 43. minutě pálil nebezpečně Renato Sanches, jeho zakončení nicméně stačil Moris polapit, následně Cristiano Ronaldo netrefil prostor třech tyčí, o pár chvil později již ale přece gólově udeřil Diogo Jota, autor dvou přesných zásahů z duelu se Srbskem, který zužitkoval hlavou centr Pedra Neta.

Vstup do druhého dějství se pak mužstvu kouče Fernanda Santose náramně vydařil. Podruhé rozvlnilo síť za lucemburským brankářem, dostalo se do optimální pohody a ke kýžené výhře dokráčelo nakonec vcelku s klidem. O rozhodující trefu se postaral Cristiano Ronaldo, jenž opětovně nasadil kapitánskou pásku, přestože byl v minulých dnech kritizován za své chování po klání se Srby.

Portugalcům dodal více klidu v 50. minutě poté, co využil jemného obloučku Joaa Cancela. V dalším průběhu duelu pak společně se svými spoluhráči soupeře do žádného zásadnějšího podnikání nepustil. V 80. minutě navíc skóroval též Joao Palhinha po rohovém kopu zahrávaném Pedrem Netem. Domácí mimochodem utkání dohrávali v oslabení, druhou žlutou kartu a červenou inkasoval totiž stoper Chanot.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:4

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele