Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina G, 3. kolo
30.03.2021 20:45 CET
0 : 7
(0:1)

Reportáž

Memphis Depay (© AFP)

Nizozemci po zmeně stran rozmetali Gibraltar

Zatímco Belgie si s Běloruskem nebrala servítky od samého začátku, druhý silný celek z Beneluxu čekal na gólovou explozi déle. Nakonec se však Nizozemsko v Gibraltaru taktéž pořádně rozstřílelo a bez potíží si připsalo do tabulky povinné tři body.

Hosté měli zjevnou převahu v podstatě od úvodního hvizdu, jenže poměrně dlouho jim trvalo, než se dostali do vedení. Klíčové první branky ale svěřenci Franka de Boera dosáhli těsně před koncem prvního poločasu, po změně stran pak Nizozemci rychle rozhodli o osudu celého duelu a po čtyřech gólech mezi 55. a 64. minutou nebylo víceméně co řešit.

"Oranjes" se od úvodních minut zakousli do slabšího protivníka, avšak první střelu, navíc nepřesnou, vyslal až ve čtrnácté minutě Wijndal. Za další tři minuty už ale brankář domácích Coleing musel zasahovat proti střele Berghuise i následné dorážce Depaye z bezprostřední blízkosti. Po dvaceti minutách zkusil Depay štěstí z větší vzdálenosti, bránu však netrefil.

Ve 23. minutě spálil obrovskou šanci Dumfries, jehož před bránou zcela osamoceného nalezl Depay, jenže obránce hostů hlavou trestuhodně minul. To rána Wijnalduma o dvě minuty později byla přesnější, Gibraltar nicméně podržel dobrým zákrokem Coleing. Ten se ještě víc zaskvěl ve 40. minutě, kdy po zmatku v pokutovém území vychytal Klassena. Drtivý tlak Nizozemců ovšem přece jen vygradoval v úvodní gól ještě před přestávkou. Od Wijnalduma se balón trochu šťastně dostal k Berghuisovi, který neotálel a zakroucenou střelou levou nohou konečně rozvlnil síť.

Na druhou branku už Oranjes nečekali tak dlouho. Berghuis totiž deset minut po změně stran přihrál zprava před bránu  domácích, kde Luuk de Jong na přední tyči propálil Coleinga. Záhy se gólman outsidera vytáhl proti Berghuisovi, v 61. minutě ale přece jen inkasoval potřetí, když přímý kop Depaye nešťastně tečoval přesně k tyči bránící De Barr.

Nizozemci se najednou rozstříleli a Coleing se zničehonic stal profesionálním rybářem. Hned minutu po třetí brance hostů totiž hlavičkoval Wijnaldum, což Coleing ještě ustál, avšak na dorážku od stejného hráče již byl krátký. Búra Oranjes nadělili vzápětí. Depay rozběhl Klassena, ten se již objevil za obranou Gibraltaru, odkud naservíroval gólovou přihrávku na stříbrném podnose pro Malena, jenž odkrytou svatyni prostě nemohl minout.

Po drtivé smršti se hosté přece jen odmlčeli, nicméně do obrany domácích bušili nadále. V 70. minutě například střílel gólem povzbuzený Malen, zpoza pokutového území ale prostor mezi třemi tyčemi tentokrát netrefil. Záhy musel kolbiště předčasně opustit dosavadní hrdina Gibraltaru Coleing, jenž se zranil při nepovedeném odkopu. Jeho náhradníka Goldwina hned v 76. minutě prověřil Malen. Nedlouho poté hlavičkoval nad břevno Wijnaldum.

Nakonec se Nizozemci prosadili ještě dvakrát. Nejprve v 85. minutě proskákal Wijnaldumův oblouček až k Van de Beekovi, po jehož zakončení zblízka přišel o čisté konto také Goldwin. Ten byl pokořen o tři minuty později ještě jednou. Wijndal se na levé straně prosadil k přihrávce do malého vápna, kde se jediným dvougólovým střelcem zápasu stal Depay.

Oranjes si tak po střeleckém trápení v Turecku a pokračující potenci proti Lotyšsku spravili chuť, byť jim přesná koncovka nějaký čas chyběla. Přesto Nizozemsko díky lepšímu skóre poskočilo v tabulce skupiny G na druhé místo před Černou Horu a Norsko. Gibraltar zůstává bez bodu poslední.

Autor: Ondřej Vaculík / onlajny.com, uefa.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:5

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele