Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina H, 6. kolo
07.09.2021 20:45 CET
3 : 0
(1:0)
Stadión:
Poljud, Split

Reportáž

Marko Livaja (© AFP)

Chorvaté zvládli souboj se sousedním Slovinskem

V čele kvalifikační skupiny H jsou po šesti odehraných kolech Chorvaté. Vicemistři světa si ve Splitu poradili se sousedním Slovinskem 3:0, čímž ho v podstatě vyřadili ze hry o přímý postup i barážovou příčku. Svěřenci trenéra Daliće jsou na prvním místě společně s Ruskem, ovšem v jejich prospěch hraje lepší skóre.

To si koneckonců proti Slovinsku ještě vylepšili. Tříbranková výhra udělala domácím příznivcům velkou radost, zvláště, když se jednalo o "jugoslávský" souboj se Slovinskem. Vatreni šli do vedení po zásahu Marka Livaji a po změně stran přidali další branky Mario Pašalić a Nikola Vlašić. Slovinci se vlastně do žádné velké příležitosti nedostali.

Chorvatsko mělo v prvním poločase spoustu šancí a byl z toho "jen" jednobrankový náskok. Už v 11. minutě museli Slovinci hasit velký závar před Oblakem, při kterém Livaja ani Kramarić nedokázali propasírovat balón do branky. Největší hvězda hostů brankář Oblak musel za dalších několik minut zasáhnout po střele Kramariće i nebezpečného průniku Livaji. Až ve 34. minutě hostující kapitán inkasoval. Dlouhý centr nejprve skončil na tyči a odražený balón dostal do branky hlavou Marko Livaja. Aktivnější Chorvaté si vytvořili ještě jednu velkou příležitost a Barišićův překvapivý pokus Oblak s problémy zpacifikoval. Slovinci v prvním poločase Ivušiće nezaměstnali, takže průběžné vedení domácích bylo naprosto zasloužené.

Slovinci sice ve druhém poločase vyrovnali hru a k vidění už nebylo tolik brankových příležitostí, ale k vyrovnání se nedostali. V 67. minutě se skóre ve Splitu měnilo po druhé. Ivan Perišić se na levé straně nádherně uvolnil a pak přesnou přihrávkou našel před prázdnou brankou Maria Pašaliće. Záložníkovi Atalanty stačilo jen nastavit kopačku.

Stáhnout dvoubrankové manko už bylo pro Slovince více než složité, navíc Chorvaté hráli v naprosté pohodě. Ve čtvrté minutě nastavení se hráčům Vatreni podařilo vstřelit i třetí gól a tím dát výsledku konečnou podobu. Na Oršićův načechraný centr si naskočil Nikola Vlašić a Oblak s tím nemohl nic dělat. Chorvatsko získalo ve skupině už třináct bodů a díky lepšímu skóre vede skupinu před Ruskem. V říjnu ho pak čekají zápasy s Kyprem a Slovenskem. Slovincům patří čtvrté místo a na druhou pozici už ztrácí propastných šest bodů. Slovinsko čekají nejbližší zápasy s Maltou a Ruskem.

Autor: Ondřej Linhart / onlajny.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele