Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina G, 9. kolo
13.11.2021 20:45 CET
2 : 2
(0:1)

Reportáž

Memphis Depay (© AFP)

Nizozemský kolaps v závěru, Oranjes odmítli potvrdit postup

Nizozemsko nezvládlo závěr utkání na půdě Černé Hory, přišlo o dvoubrankové vedení a nakonec získalo jenom bod za remízu 2:2. Oranjes toho mohou litovat, jelikož v případě triumfu by měli jistý postup do Kataru, takhle se v krajním případě dokonce mohou propadnout až na třetí místo.

Nizozemsko má o dva body více než tandem Norsko, Turecko a v posledním kole hostí severskou zemi. V případě porážky a výhry Turecka v Černé Hoře pak svěřenci Louise van Gaala spadnou na třetí pozici a cesta na světový šampionát pro ně povede přes baráž Ligy národů.

Nizozemci se o tom, že to nebudou mít snadné, přesvědčili už v sedmnácté minutě - defenzíva si nepohlídala náběh Vladimira Jovoviće, který obešel brankáře Bijlowa a z úhlu zamířil jen do boční sítě. Zahozená možnost musela domácí mrzet dvojnásobně o chvíli později. Hříšníkem situace z 23. minuty byl Janković, ten v pokutovém území fauloval Klaassena a sudí Del Cerro po shlédnutí videozáznamu nařídil penaltu, z níž otevřel skóre Depay - 0:1.

Pojistit náskok se ve 36. minutě snažil Danjuma a rána křídelníka Villarrealu prosvištěla jen těsně vedle tyče. Na druhé straně hřiště se zase předvedl Bijlow, když předvedl vynikající zákrok po střele Marka Jankoviće.

Nizozemsko v posledních letech svými góly táhne Depay a černohorská obrana si jeho kvalit byla dobře vědoma, přesto útočníka Barcelony neuhlídala. V 54. minutě se na konci kombinační akce dostal k míči Dumfries, na malém vápně našel právě Depaye a ten povedenou patičkou přiblížil favoritovi vysněný postup - 0:2.

Hosté měli postup na dosah, kontrolovali hru a v 79. minutě mohl přidat razítko Stefan de Vrij, obránce Interu Milán si našel prostor v pokutovém území a hlavou zamířil nad.

Černá Hora se do velkého tlaku nedostala, i tak dokázala závěr zdramatizovat a překvapivě udeřila z rychlého protiútoku. Ilija Vukotić našel na levé straně volného Milutina Osmajiće a rychle si naběhl na narážečku, po níž se ocitl sám před brankářem. Bijlowa pak v klidu obešel a uklidil míč do opuštěné svatyně - 1:2.

Rázem bylo o co hrát a dokonce nezůstalo jenom u snížení. Šok a pohromu do nizozemského tábora přinesla 86. minuta. Od levé postranní čáry odcentroval Riste Radunović a Daley Blind lacino prohrál hlavičkový souboj s Nikolou Vujnovićem, který stanovil konečný rezultát 2:2.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (2)

Přidat komentář
Elmas

0:1

Reagovat
REPLIKATOR

Ani dvě penalty jim nestačí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele