Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina C, 1. kolo
25.03.2021 18:00 CET
1 : 3
(0:3)

Reportáž

Breel Embolo (© AFP)

Bulharsko pod novým velením zbabralo úvod zápasu, Švýcarsko splnilo roli favorita

Premiéra trenérovi Jasenovi Petrovovi nevyšla vůbec dle jeho vlastních představ. Bulharsko pod velením nového stratéga, který nahradil svého předchůdce Georgiho Dermendžieva, totiž přišlo proti Švýcarsku o možnost bojovat o nějaký úspěch prakticky již po třinácti minutách. Konečnou porážku zmírnilo až ve druhém poločase, v němž už alespoň uchovalo čisté konto.

Co nejvíce stabilizovat kádr, ustálit nominační výběry, najít též správný balanc mezi zdravým mládím a potřebnou zkušeností. Asi takto hovořil dvaapadesátiletý Petrov před svým debutem na bulharské lavičce. Ovšem do kvalifikačního cyklu na světový šampionát v roce 2022 jeho družstvo nevstoupilo vůbec dobře. Především totálně zpackalo úvodní chvíle tohoto utkání.

Svěřenci kouče Vladimira Petkoviče utnuli veškeré snahy soupeře o zisk pozitivního výsledku už v samém zárodku. Hostující šéf lavičky na tiskové konferenci avizoval, že bude připravený nastavit taktiku vůči bulharskému rozestavení 4-1-4-1, a ačkoli nakonec domácí vyrukovali na plac s jiným systémem, konkrétně s 3-4-2-1, dokázali se Švýcaři se situací rychle popasovat.

Hostům za celých devadesát minut stačilo vystřelit napřímo na bránu pětkrát, aby vytěžili tři vstřelené branky. Jejich sok ohrozil brankáře Sommera pouze ve dvou případech, jednou se mu zdařilo připsat si úspěšný zákrok, v tom v pořadí prvním každopádně ne. Ve všech herních činnostech jinak působilo Švýcarsko zkrátka lépe, jasně třeba ovládlo statistiku držení míče.

Skóre utkání se nejprve pohnulo směrem kupředu v 7. minutě. Rodríguez zleva vyslal centr na hranici brankového území, kde bránící Zanev neudržel na uzdě Embola, ten ho lehce přetlačil v hlavičkovém souboji, a inkasování už nestačil zabránit ani gólman P. Iliev. Uběhly následně pouze tři minuty a Bulhaři lovili míč ze své sítě také podruhé. Tentokráte skóroval Seferovic.

Ten vykazoval u svého zaměstnavatele z lisabonské Benficy po celý březen hodně solidní formu a tu si evidentně přinesl s sebou i na mezinárodní scénu. Po rychlém brejku ho uvolnil svou přihrávkou Shaqiri, ve vlastním vápně si opět nepočínal nejlépe bek Zanev, jenž špatně reagoval na pohyb protivníkova útočníka, který tak po zemi zamířil přesně ke vzdálenější tyči.

A ve 13. minutě bylo o vítězi zápasu definitivně rozhodnuto. Shaqiri si narazil s Freulerem, z těžkého úhlu orazítkoval bližší tyčku, balón poté propadl k volnému Zuberovi, jemuž jenom stačilo merunu doklepnout za brankovou čáru snad z jednoho decimetru. Bulharsko se svého čestného zdaru dočkalo zkraje druhé půle, mizernou rozehrávku Freulera ztrestal Despodov.

Autor: Patrik Sandev / livesport.cz, whoscored.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
Elmas

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele