Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina E, 3. kolo
30.03.2021 20:45 CET
8 : 0
(4:0)

Reportáž

Michy Batshuayi (© AFP)

Belgie i přes změny v sestavě rozstřílela Bělorusko a dostala se před Česko do čela

Kouč Belgičanů Roberto Martínez po remíze s českým výběrem sice dopřál některým ofenzivním oporám odpočinek, na střeleckou potenci jeho svěřenců to ale mělo paradoxně blahodárný účinek. Čerstvé síly v červených dresech totiž v Lovani naprosto zničily bezmocné Bělorusy, kteří si z Beneluxu odvezli osmigólový výprask.

"Rudí ďáblové" si nejen s chutí zastříleli, ale především dokonale využili zaváhání Čechů a ve skupině E se osamostatnili na prvním místě. Pod kanonádu proti Bělorusku se podepsalo hned šest přesných střelců, přičemž Hans Vanaken a Leandro Trossard se prosadili dvakrát.

Domácí mohli jít do vedení již v páté minutě. Praet našel vzduchem před bránou osamoceného Batshuayie, ten ale z voleje pálil pouze do míst, v nichž se pohyboval připravený gólman Běloruska Hutar. Na úvodní zásah však Rudí ďáblové nakonec čekali pouze dalších devět minut. Batshuayi si naběhl za přihrávku za obranu a tvrdou ránou na přední tyč překonal Hutara.

Za další tři minuty dokázali Belgičané svůj náskok navýšit. Mounier vyhledal centrem z pravé strany Vanakena, který byl u míče dřív než obránce a zblízka nedal Hutarovi šanci. Blízko zapsání se do střelecké listiny byl ve 27. minutě Trossard, jenž tečoval pobídku od Batshuayie těsně vedle tyče do boční sítě. Jedenáct minut nato už se ale hráč anglického Brightonu mohl radovat, když se náramně trefil z dálky do horního rohu brány Bělorusů - 3:0.

Také na druhý lichý zásah domácích rychle navázala druhá sudá trefa. Čtyři minuty po parádě Trossarda vyslal Praet do úniku Dokua, jenž se uvolnil k zakončení z pravé strany, odkud donutil Hutara lovit merunu ze sítě počtvrté. Hosté se po hrůzostrašné první půli pokusili do druhého poločasu, vstoupit z čistým štítem, čemuž mělo přispět i střídání, přesto čtyři minuty po změně stran znovu inkasovali. Praet si navedl balón na střed hřiště, odkud se přízemní ranou trefil dokonale k tyči.

Až v 54. minutě Bělorusové také pořádně zahrozili. Kendyš se odhodlal k přízemní střele, která zvnějšku téměř olízla levou tyč brány, již hájil brankář Rudých ďáblů Mignolet. Chvíli se zdálo, že by se hosté modli nadechnout k alespoň symbolickému vzdoru, avšak jejich aktivita rychle pominula. Naopak v 69. minutě musel do akce Hutar, jenž důležitým zákrokem pravou nohou vychytal ze strany zakončujícího Meuniera.

Vzápětí už ale Belgie skórovala pošesté. Alderweireld poslal centr před bránu, kde se Benteke odpoutal od svého strážce a výborně trefeným volejem se taktéž přelstil Hutara. Brankář Běloruska si však svou chvíli slávy taktéž vybral, když v 72. minutě famózně zastavil hlavičku Vanakena, který již pomalu zvedal ruce nad hlavu. O čtyři minuty později se ale do pokutového území hostů vřítil Trossard, jenž z úhlu vsítil sedmý gól domácích.

Rudí ďáblové nadále lačnili po dalších brankách. V 80. minutě hlavičkoval Benteke, Hutar však tentokrát zasáhl. Dvě minuty nato zase Alderweireld netrefil bránu, následné zakončení Vanakena zase nenadělalo Hutarovi příliš starostí. Totéž platilo o ráně Trossarda nad břevno z 87. minuty. Ještě jednu radost si ale Belgičané dopřáli těsně před závěrečným hvizdem, kdy Januzaj vybídl ke střele Vanakena, který z hranice šestnáctky překonal již rezignovaného Hutara.

Autor: Ondřej Vaculík / onlajny.com, uefa.com

Komentáře (10)

Přidat komentář
Elmas

2:0

Reagovat
Elmas

*4:0

Reagovat
Akinfeev

Ještě si měl dát krát 2

Reagovat
berliner

Jedeme Belorusko Prani 1:1

Tip 3:2

Reagovat
smazaný uživatel

Belgie zkušeně, vědí že v případě rovnosti bodů rozhoduje skóre a šli si za svým celou dobu. Tohle mi trochu chybělo od našich proti Estonsku, kde jsme za stavu 6:1 vyřadili a dojeli na volnoběh...

Reagovat
vanGomm

Mám takové tušení,že o 1. místu ve skupině rozhodovat skore nebude

Reagovat
smazaný uživatel

Stačí když my a Belgie do konce už vyhrajeme všechna utkání s ostatními soupeři (to je celkem reálné) a zároveň uhaluzíme výhru v Belgii - to už teda tak pravděpodobné není, ale stát se to může...

Reagovat
vanGomm

Teorieticky se stát může úplně všechno.Třeba,že zítra v 8:00 poletíme na Mars,nebo že dnes odpoledne v Praze napadnou 2 metry sněhu Teorie je jedna věc,ale v praxi to bývá a je jiné.Kdyby všechny zápasy vyházely tak jak mají už dávno by sázkovky ukončily činnost.

Reagovat
smazaný uživatel

Dokud existují lidé, kteří dají na "tušení", sázkovky nemůžou nikdy prohrát

Reagovat
vanGomm

Je vidět,že každý mluvíme o něčem jiném

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele