Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina I, 9. kolo
12.11.2021 20:45 CET
5 : 0
(5:0)

Reportáž

Harry Maguire (© AFP)

Pět gólů už do poločasu. Anglie doma napráskala Albánii a je blízko účasti na MS v Kataru

Anglie je jen krůček od přímého postupu na světový šampionát do Kataru. V posledním kole na půdě San Marina jí bude stačit uhrát bod a o první příčku jí nikdo nepřipraví. V měření sil s Albánií se famózně prezentovala hlavně v první půli, v níž zaznamenala všech pět branek, přičemž hattrick zaregistroval do svých už tak bohatých statistik nezastavitelný Harry Kane.

Domácí už od úvodních pasáží zápasu potvrzovali roli jasného favorita. A hned v 9. minutě se ujali vedení, které bez větších obtíží udrželi až do závěrečného hvizdu sudího Zwayera. Navíc svému soupeři ještě následně naložili čtyřikrát. Onu rozdílovou trefu si na své konto zapisoval Maguire, jenž si nejvýše naskočil na centr Jamese z přímého volného kopu a hlavičkou zacílil.

Hosté mohli nasměrovat tohle střetnutí přece jenom trochu jiným směrem, a ne že ne. Ve 14. minutě si totiž vytvořili obrovskou šanci poté, co hrubici v obraně vytvořil Walker. Ten totiž vůbec neodhadl rychlost své zpětné přihrávky ke spoluhráči Pickfordovi, vyslal tedy na zteč zcela volného Uzuniho, ten však v tutovce selhal a trestuhodně nepřelstil anglického brankáře.

Tohle neproměnění příležitosti se Albánii šeredně vymstilo, neboť o pár chvil později naopak její protivník svou možnost zužitkoval, a svůj náskok tak navýšil. Henderson vlétl zprava do šestnáctky, vyslal jemný oblouček do brankového území, odkud Kane neměl žádné problémy skórovat. Anglie družinu z Balkánského poloostrova nešetřila ani v okamžicích následujících.

Ve 28. minutě jí zasadila třetí úder v pořadí. Foden u pokutového území prostrčil balón rychle na Hendersona, ten si narazil chytře s Kanem, pak si ve vápně narovnal merunu na levačku a jeho lehce tečovaný pokus bránícím Ismajlim doputoval za brankovou čáru. Ve 30. minutě se snažil gólově znovu uvést Kane, avšak jeho zakončení zablokoval vracející se obránce Veseli.

Ve 32. minutě Kane zahrozil opětovně, jeho technickou střelu ale likvidoval bravurně gólman Strakosha, každopádně minutu na to již kapitán The Three Lions přece zaúřadoval, to když si naběhl na přihrávku Sterlinga, a byť se dostal do složitějšího úhlu, propálil svého soka velmi účelným způsobem. Do přestávky ještě Strakosha musel lovit balón ze své sítě ještě jednou.

Hattrick přitom zkompletoval stále neúnavný Kane, jenž pas z rohového čtvrtkruhu od Fodena využil mistrnými nůžkami, přestože se ho snažil natěsno zarazit střídající Dermaku. Ačkoli po přestávce již ke změně skóre nedošlo, Anglii tato skutečnost úplně vadit nemusela. Albánie se za takového stavu mohla těžko vzedmout k nějakému odporu, v útoku byla prakticky nečinná.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, theguardian.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele