Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina D
09.10.2017 20:45 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Wales - Irsko 0:1

Klíčové zápasy v boji o postup do baráže mistrovství světa z druhých míst ve skupině přinesly v obou pondělních případech vítězství hostů. Stejně jako Chorvaté dokázali triumfovat na Ukrajině, tak Irsko zdolalo Wales a jeho šance na ruský šampionát stále žije. Zároveň tyto výsledky znamenají konec naději pro slovenský národní tým, na nějž vyjde nezáviděníhodná devátá příčka v tabulce druhých týmů, přičemž do listopadové baráže postupuje pouze prvních osm.

Vypjatá atmosféra v Cardiffu nakonec přinesla rozuzlení v podobě jediného gólu, o nějž se v úvodu druhé půle postaral James McClean. Velšané, kteří za celou dosavadní kvalifikaci nepoznali ani jednou chuť porážky, tak selhali v nejhorší možný moment a po mimořádném úspěchu na posledním mistrovství Evropy, kde došli až do semifinále, se tentokráte na závěrečný turnaj nepodívají. Irové si nyní musejí na přiřazeného barážového soka počkat do příštího úterý 17. října, kdy proběhne los.

Millenium Stadium nabídlo mimořádnou atmosféru, která dokládala, co vše je v tomto zápase v sázce. Domácí se museli obejít bez zraněné ústřední hvězdy Garetha Balea a bez forvarda Realu Madrid proti mistrně bránícím Irům marně hledali skulinky k průlomu skóre. Snad jedinou výjimkou v první půli byla hlavička Hala Robsona-Kanua po rohovém kopu, která však skončila mimo tři tyče. Deset minut před koncem první půle navíc Wales utrpěl další citelnou ztrátu, když pro zranění musel předčasně opustit trávník Joe Allen.

Krátce po změně stran musel Darren Randolph v irské brance vytěsnit další hlavičkový pokus Robsona-Kanua nedlouho poté přišel zlomový moment utkání. V sedmapadesáté minutě přišel o míče před vlastní šestnáctkou velšský kapitán Ashley Williams, čehož hosté beze zbytku využili a Hendrickův centr přetavil James McClean ve svůj čtvrtý a nejdůležitější gól kvalifikace.

Přestože měli Velšané stále dostatek času s nepříznivým vývojem utkání něco udělat, proti konsolidované obraně Irů ani se 70% držením míče nedokázali ze svého tlaku vytěžit žádnou pořádnou šanci, natožpak vytoužený obrat skóre. Wales tak na závěr kvalifikace prohrál s Irskem 0:1 a na mistrovství světa se v příštím roce nepodívá, zatímco Iry čeká v listopadu barážový dvojzápas.

Autor: Martin Kantor / skysports.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
veikko

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele