Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina B
07.10.2017 20:45 CET
5 : 2
(3:0)

Reportáž

Švýcaři deklasovali Maďary pěti góly a v Portugalsku jim stačí neprohrát

Ani předposlední zápasy kvalifikační skupiny B nepřinesly rozuzlení boje o první místo. Stejně jako Portugalci v Andoře totiž dokázali potvrdit výtečnou fazonu i hráči Švýcarska, kteří v Basileji rozprášili Maďarsko skoro jako u Világoše v poměru 5:2. Do klíčového boje o kvalifikaci na mistrovství světa pojedou hráči země helvétského kříže do Portugalska, kde jim k přímému postupu postačí i remíza.

Lepší vstup do zápasu si Švýcaři snad ani nemohli přát. V osmnácté minutě totiž maďarská brankář Gulácsi katastrofálně nezvládl zpracování zpětného pasu Guzmicse, které korunoval zoufalým podklouznutím, čehož využil napadající Granit Xhaka a vstřelil jeden z nejjednodušších gólů kariéry. Tím navíc maďarská smůla v defenzivě neskončila a hned po dvou minutách od Xhakovy trefy zdvojnásobil vedení Švýcarska Fabian Frei, jehož kroucenou ránu z úhlu tečoval ve skluzu jeden z bránících hráčů a Gulácsi jen bezmocně přihlížel, jak střela s nezvyklou trajektorií zapadá za jeho záda na zadní tyč.

Domácí tak byli rázem na koni a z potenciálně obtížného utkání se stala procházka růžovým sadem. Hráčům v červeném navíc nescházela chuť nadále útočit a Peter Gulácsi se měl stále co ohánět. Na ránu Shaqiriho ještě maďarský brankář stačil, ovšem dvě minuty před koncem první půle se Shaqiri zhostil role nahrávače a vybídl k zakončení Stevena Zubera, jenž se přízemní ranou nemýlil.

Také po změně stran se měli diváci v Basileji na co koukat, neboť hned v 49. minutě upravil průběžné skóre na drtivých 4:0 opět Zuber. Na jeho povedené zakončení z dvaceti metrů si sice Gulácsi sáhl, jenže cestě míče pod břevno i tak nezabránil. Teprve pak se ke slovu dostali i hosté, kteří krátce před odehranou hodinou zápasu alespoň kosmeticky upravili skóre zásluhou Guzmicse z dorážky po rohovém kopu.

Zábavné utkání pokračovalo gólovou přestřelkou až do samého konce, kdy si v závěrečné desetiminutovce ještě oba celky připsaly po jednom zásahu. Nejprve nekompromisní křižnou ranou skóroval domácí kapitán Stephan Lichtsteiner a minutu před vypršením základní hrací doby stanovil konečný stav 5:2 Roland Ugrai, jemuž nešikovným zákrokem ve snaze lapit centr namazal brankář Sommer.

Švýcarsko tak dokázalo zvítězit i v devátém kvalifikačním zápase a nadále kraluje skupině B, přesto mu jistota účasti na ruském šampionátu pořád uniká. Vše rozhodne až poslední úterní duel na půdě mistrů Evropy z Portugalska, kteří mohou v případě vítězství ukořistit první místo pro sebe a Švýcary odsoudit k nevyzpytatelné baráži.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
veikko

2:0

Reagovat
Benfica

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele