Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

play off o Euro - skupina A - semifinále
21.03.2024 20:45 CET
4 : 1
(2:1)

Reportáž

David Brooks a Harry Wilson (© AFP)

Hradby Finska pod velením Hradeckého v Cardiffu nevydržely, o Euro zabojuje Wales

Wales porazil v semifinálovém utkání baráže o postup na Euro hraném na Cardiff City Stadium Finsko 4:1, od kýžené účasti na turnaji jej tak dělí již jen domácí klání s Polskem. Živý vstup Draků stvrdil gólem ve třetí minutě David Brooks, jenž dorážel po výborném zákroku konkurenta Matěje Kováře z Leverkusenu Lukáše Hradeckého. Suomi se pak sice v závěru první půle dokázali vrátit kontaktním gólem zpět do zápasu, na začátku druhého dějství však veškeré jejich naděje rozbila pojistka Brennana Johnsona.

Zatímco na posledním Euru se představili Wales i Finsko, tentokrát bylo jisté, že v létě 2024 bude v Německu zápolit maximálně jeden z nich. Ostrované přišli o možnost kvalifikovat se přímo při nepovedeném listopadovém srazu, během nějž remizovali s Arménií i Tureckem. Rána do finských nadějí přišla ještě o několik týdnů dříve, kdy si Suomi pokazili dobře rozehranou skupinu třemi porážkami za sebou.

Seveřané absolutně nezvládli vstup do utkání, když řadou chyb umožnili Drakům prosadit se z jejich vůbec první akce. Hradecký sice výborně vyrazil nepříjemnou ránu Harryho Wilsona, na dorážku volného Brookse však již nárok neměl. Velšané se vzápětí zatáhli a soustředili se především na bránění hubeného náskoku, přesto ve 33. minutě řádně zahrozili z brejku. Dalekonosný projektil fulhamského Wilsona musel ztlumit Hradecký. Nedlouho poté Miro Tenho fauloval v těsné blízkosti vápna hostí. Jeho pochybení dokázal i díky špatně postavené zdi potrestat nádhernou trefou sváteční střelec z Nottinghamu Neco Williams. Krátce před odchodem do šaten ovšem velští stopeři nedali potřebnou pozornost za jejich záda nabíhajícímu Teemuovi Pukkimu a ten tváří v tvář Dannymu Wardovi technickou ranou rozvlnil síť.

Vstup do druhé půle se stejně jako do té první nesl ve znamení oslav týmu ze země červeného draka. Domácím opět vyšel volný přímý kop, tentokrát se centrovaný míč podařilo dostat k Johnsonovi, který z těsné blízkosti uklidil balon do odkryté brány. Ze čtvrté branky se v 80. minutě radoval Ben Davies, videorozhodčí však alespoň této bolesti vzhledem k odhalení ofsajdu Finy ušetřil. Čtvrtou branku nicméně o sedm minut později dovezl Daniel James, který využil přespříliš rozvážné rozehrávky Tenha a následně předvedl elegantní kličku Hradeckému.

Finsko tak přišlo o možnost zahrát si na druhém mistrovství Evropy v řadě. Wales sehraje přímý duel o letenku do Německa 26. března proti Polsku.

Autor: Livesport.cz / Tadeáš Rulf

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele