Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina C, 5. kolo
09.09.2023 18:00 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Oleksandr Zinčenko (© AFP)

Ukrajinský večer plný překvapení. Albionu při první ztrátě vytrhl trn z paty nečekaný zachránce

Anglie v kvalifikační skupině C o postup na mistrovství Evropy poprvé zaváhala, když si z utkání proti Ukrajině odvezla remízu 1:1. Hvězdný útok Albionu se před bouřlivým publikem na neutrální půdě ve Vratislavi takřka nedostal do hry, na úvodní gól žlutomodrých z kopačky Oleksandra Zinčenka tak musel odpovědět pravý bek Kyle Walker. Pro 33letého obránce Manchesteru City se jednalo o premiérový reprezentační zásah, na který si musel počkat dlouhých 77 zápasů.

Ukrajina ziskem šesti bodů z prvních tří duelů vyvíjela tlak na Italy, kteří měli odehráno o střetnutí méně. Tentokrát ovšem stál před žlutomodrými složitý úkol, neboť hostili nekompromisní Anglii. Kromě Harryho Kanea, jenž v létě přestoupil do Bayernu Mnichov, si museli obránci Ukrajiny dávat pozor i na Juda Bellinghama. Stále teprve 20letý záložník začal angažmá v Realu Madrid ve velkém stylu, když v prvních čtyřech ligových duelech stihl nastřílet pět branek.

Navzdory faktu, že papírově domácí celek musel utkání odehrát z logických důvodů v zahraničním azylu, se bouřící stadion v polské Vratislavi zaplnil takřka do posledního místa. A právě výtečná atmosféra jako by hvězdnému anglickému výběru svázala nohy. Žlutomodří ve 26. minutě využili nepozornosti defenzivy Albionu, Juchym Konoplja z pravé strany naservíroval balon do středu vápna Zinčenkovi a ten se přízemní ranou nemýlil. Jeho úspěšný pokus byl dlouho tím jediným, který mířil do prostoru branky. Změnil to až ve 41. minutě netradiční střelec Walker, který si precizně zpracoval dlouhý nákop Kanea a zakončil na přední tyč.

Až s odbitím hodiny hry o sobě dal vědět jeden z trojice anglických útočníků. Zodpovědnost vzal na sebe Bukayo Saka, který napřáhl z hranice vápna a tvrdým projektilem napálil s přispěním zákroku Heorhije Buščana břevno. Křídelník Arsenalu se o chvíli později marně dožadoval odpískání penalty poté, co Serhij Kryvcov při pádu zastavil míč rukou. Mnoho dalšího vzrušení před ukrajinskou brankou se fanoušci nedočkali.

Anglie si tak stoprocentní bilanci neudržela a s Ukrajinou uhrála jen bod. Nyní ji bude čekat přátelské utkání proti Skotsku, které se odehraje 12. září. Žlutomodří změří ve stejný den v rámci skupiny síly s Itálií.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Buda

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele