Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina I, 5. kolo
09.09.2023 20:45 CET
2 : 2
(0:1)

Reportáž

Vedat Muriqi (© AFP)

Kosovské oraniště vyvedlo Švýcary z míry. K upevnění statusu remízového krále zavelel Muriqi

Fotbalisté Kosova remizovali na domácím stadionu v Prištině v pátém kole skupiny I kvalifikace o postup na mistrovství Evropy se Švýcarskem 2:2. Dosud takřka suverénní hostující celek se musel popasovat s nevyzpytatelným soupeřem a také s rozbitým trávníkem, na němž mělo v létě kromě reprezentace útočiště hned několik kosovských mužstev. Na složitém terénu se dařilo zejména Remu Freulerovi, jenž sehrál hlavní roli u obou zásahů svého týmu. Již čtvrtou remízu v rámci kvalifikačního zápolení však v závěrečném nastavení zajistil outsiderovi svým druhým gólem v utkání Vedat Muriqi.

Švýcarsko podle očekávání vládlo skupině, když dosud neprohrálo s velmi dobrým skóre 12:3. V předchozím utkání ovšem přece jen překvapivě zaváhalo, jelikož doma pouze remizovalo s Rumunskem. Právě Rumuni, ale také Izraelci, se na reprezentanty země helvétského kříže nepříjemně dotahovali. Na půdě Kosova navíc Švýcary opět nečekal jednoduchý úkol, protože domácí fotbalisté již zvládli zbylé aspiranty na postup obrat o body.

Hosté však na jednom z nejvytíženějších evropských trávníků, s nímž má nedávnou zkušenost i Viktoria Plzeň, neponechali nic náhodě a hned ve 14. minutě se ujali vedení. Přihrávku z pravé strany poslal neomylně do sítě Freuler, který v roce 2023 zaznamenal napříč soutěžemi teprve druhou trefu, a opět za národní tým. Na druhé straně mohl kontrovat Muriqi, s jehož ostrým pokusem si poradil brankář mnichovského Bayernu Yann Sommer. Kanonýr Mallorky byl i nadále jednoznačně nejnebezpečnějším kosovským hráčem, ani jeho snaha však na srovnání v první půli nestačila.

Pakliže v úvodním dějství vidělo tradičně hlasité balkánské publikum několik zajímavých situací na obou stranách, ve druhém poločase se hra proměnila ve švýcarské vyčkávání na závěrečný hvizd. V 60. minutě se mohla hostům pasivita vymstít, jenže to by musel Muriqi nasměrovat svou hlavičku o metr níž. Co se 29letému šutérovi nepodařilo na konci hodiny hry, to zvládl o pět minut později, když hlavou tentokrát usměrnil míč mimo dosah Sommera. Následně však dostal Freuler podobně jako při úvodním gólu precizní přihrávku do vápna a jeho pokus si až komickým způsobem uklidil do vlastní brány kapitán Amir Rrahmani. Favorit zápasu ovšem v závěru selhal, jelikož dal spoustu prostoru Muriqimu, jenž se po efektní patičce od spoluhráče prosadil přesně k tyči.

Švýcaři si tak další ztrátou zkomplikovali pohodlnou cestu na mistrovství Evropy. Další zápas sehrají 12. září, kdy se střetnou s Andorrou. Kosovo se ve stejný den utká s Rumunskem.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Buda

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele