Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 6. kolo
10.09.2023 18:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Pierre-Emile Höjbjerg v souboji s Benjaminem Kallmanem (© AFP)

Finové v severské bitvě přepustili první místo Dánsku, pevnou domácí obranu prolomil Höjbjerg

Dánská reprezentace v rámci šestého kola kvalifikace na mistrovství Evropy zvládla klíčový duel o první místo ve skupině H a porazila Finsko na jeho půdě 1:0. Dlouho to vypadalo, že nepropustná obrana Finů, která neinkasovala čtyři utkání v řadě, udrží další nulu. V 86. minutě ji však přece jen prolomil střední záložník Tottenhamu Pierre-Emile Höjbjerg. Dánové tak Suomi porazili i ve druhém vzájemném klání ve skupině a posunuli se před ně na první místo v tabulce.

Finové se v minulém duelu pořádně nadřeli, když v kazašské Astaně získali důležité vítězství až zásluhou pozdní trefy Olivera Antmana. Suomi se tak vyhřívali na první příčce tabulky, k postupu však měli stále daleko. Po jasné výhře nad San Marinem se totiž na rozdíl pouhých dvou bodů přiblížili Dánové, kteří po nepřesvědčivém úvodu kvalifikace toužili po jeho klidnějším závěru.

Úspěšnější vstup do utkání zažívali hráči Dánska, kteří na úvodní minuty zatlačili domácí výběr na vlastní polovině, vytrvalý tlak ale k větší šanci nevedl. První střelecký pokus tak přišel až po čtvrthodině hry, Lukáš Hradecký ale dokázal dalekonosnou dělovku Jespera Lindströma konečky prstů vytěsnit nad bránu. Finové se k první ráně odvážili o dalších devět minut později, pokus Nikolaie Alha však mezi tři tyče nazamířil. Zaplněné tribuny se tak většího vzrušení v úvodním dějství nedočkaly.

Krátce po změně stran dostali Dánové největší příležitost dosavadního průběhu utkání, když se k přímému kopu na hranici vápna postavil Christian Eriksen. Svůj pokus zakroutil ke vzdálenější tyči, gólman ho však pohotovým zákrokem dokázal vyrazit. Nadále ale střetnutí pokračovalo v nastaveném trendu z první půle bez větších šancí. Další příležitost tak přišla až 16 minut před koncem, kdy se mezi třemi tyčemi opět vytáhnul Hradecký, který vytěsnil střelu Christiana Nörgaarda nad bránu. Výsledkové rozuzlení tak přišlo až v závěrečné pětiminutovce, kdy zpoza vápna vypálil přesně mířenou ránu ke vzdálenější tyči Höjbjerg.

Dánsko tak zvítězilo a probojovalo se do čela tabulky. Dalším soupeřem mu bude 14. října Kazachstán, Finsko se ve stejný den střetne se Slovinskem.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele