Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 5. kolo
07.09.2023 20:45 CET
4 : 0
(3:0)
Stadión:
Parken, Kodaň

Reportáž

Jonas Older Wind (© AFP)

Wind si přenesl formu na reprezentační sraz, při povinné výhře Dánů kouzlil i Eriksen

Fotbalisté Dánska podle očekávání rozebrali v pátém kole kvalifikačního cyklu o postup na mistrovství Evropy San Marino, které porazili na domácí půdě 4:0. Mezi hvězdy večera patřil i nejlepší střelec Wolfsburgu v úvodu nového ročníku Bundesligy Jonas Wind, jenž svou fazonu potvrdil gólem a asistencí. Výborný zápas sehrál rovněž Christian Eriksen, který u tří branek asistoval. Seveřané se tak po přesvědčivé výhře probojovali na druhé místo, kde mají na Slovince náskok pouze v podobě skóre.

Po posledním složitém zápase na půdě Slovinska čekal Dánsko papírově naprosto jednoduchý úkol. Na domácím hřišti totiž červenobílí přivítali San Marino. To podle očekávání dosud nezískalo ani bod a k tomu nevstřelilo gól. K povinné vysoké výhře měl domácím pomoci i nejlepší střelec kvalifikačních skupin Rasmus Höjlund, jenž se během letního přestupového období stal novou akvizicí Manchesteru United.

Skandinávci od úvodního hvizdu dle očekávání okupovali pokutové území soupeře, hosté ale ničivému tlaku dlouho vzdorovali. Ve 20. minutě už to vypadalo, že defenziva San Marina kapituluje. Zákrok Lorenza Capicchioniho na novou posilu Neapole Jespera Lindströma byl totiž zkoumán videorozhodčím, penalta se však nepískala. O chvíli později už se Dánové dočkali branky. Ve formě hrající Wind se tentokrát převtělil do role nahrávače, načež pokus Pierra-Emilla Höjbjerga skončil v bráně. Hráči San Marina se ani nevzpamatovali a museli míč ze sítě lovit znovu, tentokrát se o to postaral Joakim Maehle. Střelec Wolfsburgu Wind ale nezůstal jen u asistencí a pět minut před koncem první půle otevřel svůj střelecký účet v zápase i on.

Defenziva outsidera byla v úvodu druhé půle opět skálopevná, ale ani to nepomohlo k protiútoku, který by zaměstnal vítěze Premier League s Leicesterem Kaspera Schmeichela. Krátce před odehranou hodinou se na trávník dostal nový útočník číslo jedna v rudé části Manchesteru Höjlund. Ofenziva Dánů se ale další branky dočkala až v nastaveném čase, protože gól záložníka Sportingu Mortena Hjulmanda kvůli ofsajdu neplatil. Posledním úspěšným střelcem utkání se stal útočník Lipska Yussuf Poulsen.

Dánsko tak na domácí půdě nezaváhalo a podle předpokladů si připsalo vysoké vítězství. Další souboj svede 10. září s Finskem, San Marino doma přivítá Slovinsko.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

5:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele